Akcijom Čep za hendikep do još jednih savremenih invalidska kolica

Foto: Facebook (Pošta Crne Gore)

Već godinama na šalteru Pošte u zgradi Opštine Herceg Novi sakupljaju se plastični čepovi i na taj način pomaže osobama sa invaliditetom, a ove godine će mladi hercegnovljanin Nemanja dobiti savremena invalidska kolica zahvaljujući toj akciji.

Akcija Čep za hendikep pokrenuta je u Srbiji, a u Crnoj Gori ovu akciju započela je radnica Pošte u Herceg Novom Saveta Ilić.

Sve je počelo, kaže Saveta, kada je prije sedam godina na televiziji vidjela prilog o humanitarnoj akciji Čep za hendikep. U poslovnicu u kojoj radi donijela je plastični bidon od pet litara sa nekoliko čepova, a danas se plastični čepovi iz pošte u kojoj radi Saveta odnose džakovima.

Poslovnica Pošte u zgradi Opštine postala je mjesto gdje plastične čepove donose djeca iz škola, vrtića i Savetini sugrađani.

Akcija funkcioniše tako što građani dobrovoljno prikupljaju čepove sa plastičnih flaša, koje Udruženje Čep za hendikep preuzima i prodaje reciklerima. Za dobijeni novac, osobama sa invaliditetom kupuju se nova i polovna ortopedska pomagala.

Za jedna kolica potrebno je oko tonu i po čepova, kaže Saveta, ali naglašava da Udruženje veoma cijeni napore i dobru volju, te da dugogodišnjim partnerima izlazi u susret na mnogo načina.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. A kakvo je stanje u Crvenom krstu sa invalidskim kolicima?Imaju li na stanju,s obzirom da ih dobijaju od donacija?Pre neku noc sam u Delti ponela cepove,i zalosno je kako ljudi ubacuju smece u kutiju za cepove.

    • Neda preko Fonda, Crvenog krsta i par drugih organizacija je moguce dobiti kolica ali nažalost nijesu funkcionalna jer su invaliditeti razliciti. Akcija cep za hendikep je namijenjena za nabavku elektricnih kolica i drugih potrebnih pomagala, nedostupnih preko Organizacija

Leave a Reply