U prošloj godini škole i vrtići kažnjeni sa skoro 60 hiljada eura

Foto: Ilustracija

Prosvjetna inspekcija je tokom prošle godine utvrdila 193 nepravilnosti prilikom nadzora predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, zbog čega su izrečene novčane kazne u iznosu od oko 60 hiljada eura, saopšteno je Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Kako ističu, nepravilnosti su se uglavnom odnosile na nestručnu zastupljenost nastave, zapošljavanje nastavnika, raspisivanje konkursa, ocjenjivanje učenika i izdavanje javnih isprava, prava djece, učenika i studenata.

“U 2018. godini Prosvjetna inspekcija kako u redovnom nadzoru tako i po inicijativama izvršila je, pored drugih ustanova obrazovanja, nadzor u 37 srednjih i stručnih škola, devet gimnazija i preko 100 osnovnih škola na cijeloj teritoriji Crne Gore. Prošle godine prosvjetna inspekcija izvršila je ukupno 600 inspekcijskih pregleda, u kojima su utvrđene 193 nepravilnosti, dok u 407 slučaja nijesu evidentirane nepravilnosti”, kazali su iz UIP.

Navode da je za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti Prosvjetna inspekcija izrekla 108 mjera ukazivanja i donijela 11 rješenja, koja su izvršena, osim jednog za koje nije dospio rok za izvršenje.

“Takođe, ova inspekcija je podnijela 129 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, od kojih je riješeno 85. U svim slučajevima izrečena je novčana kazna, u ukupnom iznosu (sa troškovima postupka) 59.440 eura”, naveli su iz Uprave.

Nepravilnosti koje su utvrđene, pojašnjavaju oni, bile su iz oblasti predškolskog obrazovanja i vaspitanja, osnovnog obrazovanja i vaspitanja, srednjeg opšteg obrazovanja, stručnog obrazovanja, visokog obrazovanja, vaspitanja i obrazovanja lica sa posebnim potrebama, obrazovanja odraslih i učeničkog i studentskog standarda.

“Nepravilnosti su se odnosile su na nestručnu zastupljenost nastave i zapošljavanje nastavnika do 30 dana, bez raspisivanja konkursa, bez položenog stručnog ispita i licence za rad, sporazumom o dopuni norme časova i sporazumom o preuzimanju nastavnika. Takođe, i na raspisivanje konkursa za zapošljavanje nastavnika bez naznačenog probnog rada kao posebnog uslova za zapošljavanje nastavnika i bez dokaza Ministarstva prosvjete da su obezbijeđena finansijska sredstva, te neposjedovanje valjanog dokaza o stručnoj spremi nastavnika u personalnom dosijeu. Utvrđene su i nepravilnosti u podjeli predmeta na nastavnike i razredna starješinstva, ocjenjivanje učenika i izdavanje javnih isprava, prava djece, učenika i studenata, prava nastavnog i drugog osoblja u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, izdavanje javnih isprava polaznicima obrazovanja odraslih”, kazali su iz UIP.

Izvor: Dnevne novine

Comments

Leave a Reply