Od danas nema ovjere zdravstvenih knjižica

Foto: Ilustracija

Osiguranici u Crnoj Gori od danas, 1. aprila, neće ovjeravati knjižice po starom, već će sistem na osnovu podataka iz Poreske uprave i MUP-a  automatski ovjeravati ili validirati zdravstvene knjižice.

Kako navode iz Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore (FZOCG), na isti način će se i ukidati validnost zdravstvene knjižice.

„Takođe u svim ustanovama u zdravstvenom sistemu uvešće se automatske kontrole validnosti. Pored toga osiguranik će u svakom tenutku moći utvrditi status osiguranja, putem novog razvijenog servisa eOsiguranje, na portalu i mobilnim aplikacijama eZdravlje“, pojasnili su oni.

U saopštenju se navodi da je Fond za zdravstveno osiguranje u prethodnom periodu preduzeo niz aktivnosti u cilju realizacije projekta ukidanja ovjere zdravstvene knjižice u filijalama i područnim jedinicama Fonda.

„Naime, nadogradnjom Integralnog informacionog sistema zdravstva i njegovom punom integracijom sa nadležnim registrima u državi, stvorili su se uslovi da se ovaj proces automatizuje, odnosno da se uvede novi koncept, tzv. elektronske validnosti“, kaže se u saopštenju.

Na ovaj način, navode oni, Fond za zdravstveno osiguranje nastavlja sa razvojem elektronskih servisa za građane i svoje osiguranike.

Prema njihovim riječima, novi servis pružaće mogućnost uvida u status zdravstvene knjižice (VALIDNA/NEVALIDNA), putem javne mreže, preko računara i pametnih uređaja na portalu eZdravlje (ezdravlje.me) i mobilnim aplikacijama.

„Ovo u skladu sa ukidanjem postojećeg načina ovjere zdravstvenih knjižica, kako bi osiguranici mogli provjeriti status osiguranja, odnosno kako bi se izbjegli dalji problemi prilikom ostvarivanja zdravstvene zaštite u sistemu zdravstva, u čijim će se svim djelovima (institucijama i ustanovama), automatski kroz informacioni sistem, provjeravati validnost zdravstvene knjižice“, zaključuje se u saopštenju FZOCG.

Comments

Leave a Reply