Kolašinske škole danima bez lož ulja, očekuju se dodatne količine

Foto: Vijesti/Dragana Šćepanović

U kolašinskoj osnovnoj, srednjoj i muzičkoj školi prethodnih dana i sedmice nije bilo grijanja, iako su temperature u tom gradu zimske, a iz Ministarstva prosvjete su kazali da očekuju da će dodatne količine lož ulja biti pribavljene narednih dana.

Zbog hladnih učionica, odnosno nedostatka lož ulja, časovi su prošle sedmice skraćivani za po 10 minuta, a prema nezvaničnim informacijama to je bio razlog za kraće trajanje nastave i u srijedu. Iz tih ustanova nije bilo zvaničnog saopštenja o razlozima za takav način rada.

Roditelji učenika kazali su da zbog hladnoće nema uslova za normalno održavanje nastave. Slično se dešavalo nekoliko puta ranijih godina, pa je grijanje gašeno po nekoliko dana, uglavnom u ovo doba godine.

Iz Ministarstva prosvjete Vijestima su kazali da „očekuju da će dodatne količine energenata biti pribavljene narednih dana“.

„Postupak ne sprovodi Ministarstvo prosvjete već Uprava za imovinu, ali zajednički se radi kako bi se obezbijedile dodatne količine energenta. Očekuje se da budu pribavljene narednih dana“, kazala je PR Ministarstva Milica Lekić.

Ona nije odgovorila na pitanje prema kojim kriterijumima se obavlja raspodjela lož ulja za škole na sjeveru.

Prema Pravilniku o normativima i standardima za sticanje sredstava iz javnih prihoda za ustanove koje realizuju javno važeće obrazovne programe, koji se može naći na sajtu Ministarstva, to se radi na vrlo čudan način, jer je jedan od osnovnih kriterijuma na osnovu kojeg se određuje količina lož ulja za grijanje broj učenika, a ne površina objekata.

U tom dokumentu piše da se godišnji troškovi za naftu i lož ulje određuju na sljedeći način: 18,5 litara po jednom učeniku za škole u prvoj klimatskoj zoni (Herceg Novi, Tivat, Budva, Bar, Kotor i Ulcinj), odnosno 29,6 litara po jednom učeniku za škole u drugoj klimatskoj zoni (Podgorica, Danilovgrad). U trećoj klimatskoj zoni (Pljevlja, Žabljak, Cetinje, Nikšić, Šavnik, Plužine, Kolašin, Berane, Bijelo Polje, Plav, Rožaje, Andrijevica i Mojkovac) količina lož ulja koja sljeduje škole je 50 litara po jednom učeniku.

Iako je količina ulja koja se školama na sjeveru isporučuje po tim kriterijumima 2,7 puta veća nego na jugu, školskim ustanovama u Kolašinu ti kriterijumi, očigledno, ne garantuju dovoljno tople učionice. Na primjer, OŠ “Risto Manojlović“ ima površinu od oko 6.000 kvadrata, ali manje od 700 učenika.

Roditelji učenika su više puta upozoravali da za količinu lož ulja osnovni kriterijumi treba da budu klimatski uslovi, površina objekta i materijal od kojeg je izgrađen objekat, a nikako broj đaka.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply