Još nema registra osoba sa Daun sindromom

Foto: Ilustracija

U Crnoj Gori nema registra pacijenata sa Daun sindromom, a podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da ih ima 19.

Iako je to predviđeno zakonskom regulativom, Crna Gora i dalje nema Registar o zdravstvenoj zaštiti djece i omladine sa smetnjama u psihofizičkom razvoju i psihosocijalnim smetnjama.

Kako su objasnili iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), Registar je i dalje u procesu uspostavljanja, a prema posljednjim podacima, dobijenim tokom 2017. godine iz Informacionog sistema primarne zdravstvene zaštite, u Crnoj Gori je 19 osoba sa Daunovim sindromom.

Takođe, prema podacima IJZ, i tokom 2016. godine je bilo registrovano 19 osoba sa Daunom, dok ih je 2015. bilo 25.

U cilju podrške, a povodom Svjetskog dana osoba sa Daun sindromom koji se obilježeva danas, najavljene su brojne aktivnosti, među kojima je i šetnja šarenim i rasparenim čarapama koja će početi sa Trga nezavisnosti u Podgorici, u 11 časova.

Riječ je o akciji koju su u okviru globalne kampanje Leave no one behind, organizovali Udruženje mladih sa hendikepom u saradnji s Prvim udruženjem djece i omladine s Daunovim sindromom Ljubav za ljubav.

Kako objašnjavaju iz ovog Udruženja, šarene ili rasparene čarape su simbol ovog dana jer se vjeruje da ih osobe s Daun sindromom ne mogu upariti.

Izvor: Dnevne novine

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Svaki put se iznenadim koliko glupe tekstove mogu da pročitam na ovu temu. Zanima me samo na koji način se to oboli od Daunovog sindroma? Da li je polno prenosiva bolest? Malo se zapitajte i informišite u toj primarnoj zdravstvenoj ustanovi prije nego se latite pisanja. Presmiješno

  2. Zaista presmijesan tekst s toliko netacnih informacija. Pocevsi da se od sindroma Down boluje, pa ovaj podatak da osobe s Down sindromom ne mogu i ne znaju upariti carape. Sarane i rasparene carape simbolizuju upravo taj hromosom viska. Sramotno

Leave a Reply