Pedijatri pozivaju da se dubak zabrani za korištenje

Foto: Ilustracija

Zbog brojnih povreda i više od 30 slučajeva smrti od 1970. godine te nikakvih prednosti za razvoj djece, Američka akademija pedijatara (AAP) poziva na zabranu korišćenja hodalica za djecu.

Istraživanje objavljeno u novom broju časopisa Pediatrics kaže da se proizvodnja i prodaja ovakvih igračaka treba zabraniti.

“Dubak je opasan, ne donosi nikakvu korist djetetu i ne bi ga trebalo prodavati”, upozorio je dr Benjamin Hoffman iz AAP-ovog Odjeljenja za prevenciju povreda, nasilja i trovanja.

Stručnjaci ističu da proizvođači navode da su hodalice namijenjene djeci u uzrastu od pet do 15 mjeseci, odnosno u periodu kada sami treba da savladavaju vještine mobilnosti i uče da hodaju. Glavni uzrok povreda nastalih korišćenjem hodalica je pad niz stepenice ili kada zbog hodalice dijete ima pristup okruženju koje za njega nije sigurno, na primjer kuhinji u kojoj se nalazi rerna zagrijanih vrata. Povrede, kažu doktori, mogu biti ozbiljne, uključujući povrede mozga i trovanje.

Od 2004. do 2008. sa dječijim hodalicama se povezuje osam smrtnih slučajeva, kaže istraživanje koje je analiziralo podatke o djeci mlađoj od 15 mjeseci, a čiji su roditelji zatražili pomoć ljekara nakon korišćenja hodalice.

Od 1990. do 2014. Hitnoj pomoći se obratilo 230.676 djece koja su se povrijedila u dupku, a od ukupnog broja kod 90 odsto djece su zabilježene povrede glave ili vrata. Njih 74 odsto palo je niz stepenice. Manje od pet odsto ukupnog broja malih pacijenata je zadržano u bolnici, a skoro 38 odsto je doživjelo neku vrstu frakture.

Zbog upozorenja pedijatara i stručnjaka na štetnost hodalica tokom četvorogodišnjeg perioda je smanjen broj povreda za 22,7 odsto. Ipak, AAP navodi da to nije dovoljno.

“Ako već želite da ih koristite, najsigurnije su hodalice bez točkova i njih treba promovisati kao sigurniju alternativu”, upozoravaju i dodaju da hodalice ne utiču na brzinu kojom će dijete prohodati ili druge motoričke vještine, što je suprotno onome što mnogi roditelji misle.

Istraživačka grupa je navela i da se djeca u hodalicama mogu brzo kretati, zbog čega roditelji ne mogu na vrijeme reagovati na potencijalnu opasnost.

U Kanadi je od 2004. godine zabranjena prodaja hodalica.

Izvor: Index.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Dubak je los jer usporava razvoj koordinacije i ravnoteze. Kad krenu da hodaju, prepoznacete dijete koje se sudara s okolinom neko vrijeme ili pada a da ne stavi ruke naprijed – to je dijete iz dubka. Svakako, ako su stepenice dostupne – pasce i s njim i bez njega, ali ipak lakse s dubkom jer ne vidi prvi stepenik. Napisah referat 🙂

  2. Nidje veze s vezom,dijete treba pazit bilo u dubak ili ne i kad puzi dopuzi do tog istog stepenista ili sporeta.Najstarija bila najvise u dubak a najspretnija i najvise se cuvala i gledala dje koji korak napravi

  3. Raspitavši se kasno, kasno sam i saznala za štetne posledice dubka, pa sam isti upotrebljavala tokom perioda kada je prvo dijete bilo starosti oko 1. godine. Prohodao je kada je navršio oko 12 mjeseci, ali je, uprkos tome što nije mnogo vremena provodio u dubku, jedno vrijeme, nakon prohodavanja, hodao na prstima i ukupnom koordinacijom pokreta zbilja imitirao kretanje sa dubkom. Na putu je drugo dijete i jedna sam od majki koja ga sigurno neće upotrebljavati.

Leave a Reply