Obilježiće 21. mart – Svjetski dan osoba sa Daun sindromom

Foto: Ilustracija

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) obilježiće i ove godine 21. mart – Svjetski dan osoba s Daun sindromom tako što će tog dana organizovati događaj na Trgu nezavisnosti, sa početkom u 11 časova.

Kako su najavili, planiran je prigodan program, a nakon toga i šetnja u šarenim i rasparenim čarapama.

“Vrijeme je da probudimo proljeće. Zato vam predlažemo da obujete šarene i rasparene čarape i da zajedno s nama obojite ovaj mart podrškom raznolikosti”, kazali su oni.

Simbol ovog dana su šarene ili rasparene čarape jer se tvrdi da ih osobe s Daun sindromom ne mogu upariti. Ipak, nije sigurno da li je ovo pravilo, ima li izuzetaka koji ga potvrđuju ili je samo riječ o ljudskoj potrebi da sve istraži i opravda/objasni. Brojevi 21/3 predstavljaju 3 kopije hromozoma 21, koji je jedinstven za osobe s Daun sindromom.

UMHCG se i ove godine priključuje globalnoj kampanji međunarodnih organizacija koje su pokrenule različite inicijative, a jedna od njih pod sloganom: Leave no one behind (Ne ostavimo nikoga na margini) koja ima za cilj da upozna javnost s ciljevima održivog razvoja UN i činjenicom da nijedna osoba s Daun sindromom ne smije biti lišena mogućnosti za cjeloživotni razvoj, obrazovanje, međuljudske odnose, zdravstvenu zaštitu, rad, dostojanstveno življenje, rekreaciju, slobodno vrijeme i učešće u javnom životu na jednakim osnovama sa svim drugim osobama.

Kampanja se sprovodi uz korišćenje heštegova #LeaveNoOneBehind #WorldDownSyndromeDay #WDSD19

“U cilju osnaživanja osoba s Daun sindromom i njihovih porodica, kao i promovisanja različitosti, kampanju sprovodimo i posredstvom fejsbuk stranice i instagram naloga, objavljivanjem fotografija u šarenim i/ili rasparenim čarapama i propratnog teksta o osobama s Daun sindromom. U skladu s tim, pozivamo i javnost, prije svega javne ličnosti, da nam se pridruže u kampanji tako što će obuti šarene čarape, poslati nam fotografiju ili je objaviti na svom profilu uz haštagove #awareness #DownSyndrome”, kazali su iz UMHCG.

Oni pozivaju i porodice da im šalju slike svoje djece, braće i sestara s Daun sindromom, ili priče o njima i njihovom životu.

“Čekamo vas 21. marta na Trgu u šarenim ili rasprarenim čarapama u znak podrke za različitost, jednaka prava i ravnopravnost”, poručili su na portalu DisabilityINFO te pozvali medije da svojim prisustvom isprate ovaj događaj.

Izvor: CDM

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply