Djeci sa dijabetesom do sada odobreno 28 aparata

Foto: Ilustracija

Oko 300 mališana sa dijabetesom, koliko ih ima u Crnoj Gori, od sada preko Fonda za zdravstveno osiguranje mogu besplatno dobiti aparate za bezbolno mjerenje nivoa šećera u krvi, a do sada ih je odobreno 28.

Iz Ministarstva zdravlja su krajem januara ove godine najavili da će ovi aparati biti uvršteni u Listu medicinsko-tehničkih pomagala.

Od početka primjene izmjene Pravilnika o ostvarivanju prava na medicinsko-tehnička pomagala Fond za zdravstveno osiguranje, kazao je direktor Fonda Sead Čirgić, odobrio je 28 aparata za kontinuirano mjerenje šećera u krvi i 196 senzora.

Senzori se, kako je pojasnio, odobravaju u količini od sedam komada na svaka tri mjeseca, dok je rok korišćenja aparata pet godina. Do sada je, navodi Čirgić, podnijeto petnaestak zahtjeva za refundaciju.

“Aparati se odobravaju djeci od četvrte do 18. godine života, kojima doktor endokrinolog Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore predloži korišćenje tog pomagala”, pojasnio je Čirgić.

Roditelji, kako je rekao, sa izvještajem ljekara i predlogom za odobravanje nabavke pomagala (obrazac Fonda) obraćaju se područnoj filijali Fonda kod koje je osigurano lice prijavljeno na zdravstveno osiguranje, kako bi im Fond izdao potvrdu o odobrenju nabavke pomagala.

Roditelji djece oboljele od dijabetesa sa oduševljenjem su primili tu vijest.

“Aparat za kontinuirano mjerenje nivoa šećera u krvi mi je olakšao život, jer nije lako djecu bockati sedam do osam puta dnevno. Nije lako meni, a možete misliti kako je djetetu”, kaže Podgoričanka Ivana Popović.

Sada, kako kaže, dva uboda zamijene 200 do 250 koliko ih djeca imaju mjesečno.

“Senzor traje 14 dana i za to vrijeme šećer može da se mjeri neograničeno. Više ne moram dijete da budim iz sna kad provjeravam nivo šećera u krvi tokom noći već samo senzor primaknem i on očita nivo šećera u krvi u tom trenutku”, priča Ivana i ističe da je aparat pravo olakšanje.

Djeci se, kako je pojasnila, nivo šećera u krvi mjeri na svaka tri-četiri sata, odnosno prije svakog obroka tokom dana, kao i jednom ili dva puta tokom noći.

“Najteže mi je noću da mu mjerim nivo šećera u krvi, jer se koliko god čvrsto da spava ipak trgne iz sna kad ga bocnem iglom. Sada se samo primaknem sa aparatom i on očita nivo šećera u krvi bez bockanja i dodirivanja”, kazala je Ivana.

Poteškoću trenutno predstavlja činjenica da ovog aparata i senzora nema na crnogorskom tržištu, već za njega roditelji moraju ići do Hrvatske ili Slovenije. Cijena aparata čitača koji nivo šećera u krvi može da izmjeri bezbroj puta kreće se do 150 eura, dok su senzori, kaže, skupi i jedan košta 50 eura.

“Srećom, sada Fond refundira novac pa nam je život olakšan i sa te strane”, kaže Ivana.

Fond za zdravstveno osiguranje, naglasio je Čirgić, već radi na rješavanju tog problema, a do tada će odobravati refundacije troškova kupljenih aparat i senzora.

U Crnoj Gori to pomagalo nije registrovano kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva zbog toga što, kako je pojasnio, ne postoji ovlašćeni distributer za Crnu Goru.

“Kako roditelji pomagalo obezbjeđuju u inostranstvu, uz zahtjev za refundaciju, prilažu potvrdu o odobrenoj nabavci pomagala i račun kao dokaz o nabavljenom pomagalu (fiskalni račun). Takođe, u prilog, zahtijeva se druga dokumentacija kojom se može dokazati da je pomagalo obezbijeđeno za potrebe osiguranog lica”, zaključio je Čirgić.

Izvor: Dnevne novine

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. …inače ovaj senzor se koristi već nekoliko godina van granica Crne Gore. Kvalitet zdravstvene zaštite naše djece je ispod svakog standarda civilizovanih zemalja. I dalje ćutimo?

Leave a Reply