Beranska policija privela tri učenika zbog sumnje da su zlostavljali učenicu šestog razreda

Beranska policija je jutros Višem državnom tužiocu u Bijelom Polju privela tri učenika deveteog razreda Osnovne škole “Radomir Mitrović” iz Berana, pod sumnjom da su izvršili više krivičnih djela na račun jedne učenice šestog razreda iste škole.

Izvor iz policije Vijestima je rekao da su prethodnih dana u cilju rasvjetljavanja dešavanja u ovoj školi privodili više lica.

Danas smo po nalogu VDT priveli tri dječaka kojima je za sada na teret stavljeno nekoliko krivičnih djela, među kojima je i zlostavljanje“,  rekao je taj sagovornik.

Vijesti su se obratile sa pitanje Osnovnom državnom tužiocu u Beranama, koji je odgovorio da je predmet proslijeđen Višem državnom tužilaštvu.

„Povodom prijave u vezi sa zlostavljanjem djevojčice iz OŠ “Radomir Mitrović” u Beranama obavještavamo vas da je Osnovno državno tužilaštvo u Beranama odmah po saznanju za predmetni događaj naložilo Upravi policije CB Berane preduzimanje mjera i radnji u cilju obezbjeđenja dokaza i identifikacije učinilaca krivičnog djela. Nakon prikupljenih obavještenja predmet je proslijeđen na dalje piostupanje i nadležnost Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju“navodi se o udgovoru PR službe ODT Berane.

Šta se tačno dešavalo i koliko dugo u ovoj beranskoj osnovnoj školi i da li je između ostalog bilo i seksualnog zlostavljanja, kao što se spekuliše u javnosti, biće poznato danas nakon saslušanja dječaka u VDT Bijelo Polje.

Vijesti očekuju odgovor od PR službe tog tužilaštva, na pitanje koje je upućeno juče u popodnevnim satima.

Prema nekim informacijama dječaci devetog razreda su tri godine mlađu djevojčicu iz iste škole pimoravali da imdonosi novac i druge dragocjenosti i time je ucjenjivali i izvodili na obilžnje izletište.

Djevojčica je, potvrđeno je Vijestima iz beranske policije, u prisustvu roditelja i psihologa pregledana kod ljekara, nakon čega je otvorena istraga i pokrenut postupak najprije u Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama, a danas u Višem državnom tužilaštvu.

Čitav slučaj kulminirao je prošlog ponedjeljka, kada je, kako se sada saznaje, umalo došlo do obračuna roditelja djece.

Iz OŠ “Radomir Mitrović” se još  nijesu oglašavali povodom ovog slučaj ni direktor niti školski pedagog, odnosno psiholog, dok ogorčeni roditelji traže njihove hitne ostavke ili smjenu.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Pa da…ostavlja se na milost i nemilost roditelja da reaguju…niti skole..niti policija..A ni druge institucije ne reaguju…najlakse je Vidite sami sta cete .kod nas se nikad nista ne desava do onog nepopravljivog momemta.. . Dodje mi da vristim….😡

  2. U Crnoj Gori je najvažnije da se ne naruši ugled škole i direktora koji su po 15 i više godina na istoj funkciji i da u svakoj školi ima što više lučonoša,da se ne daj Bože ne bi zamjerili kojem preambicioznom roditelju i razmaženom djetetu. Ovakve situacije,maltretiranja prema bilo kojoj strani (direktor – nastavnik, dijete – dijete, nastavnik-dijete itd) se profesionalno zataškavaju i guraju pod tepih,što vodi ka još većem problemu i skandalu. Važno je da se tradicionalno ćuti i trpi da se ne bi slučajno uznemirili direktori, psiholozi, pedagozi i ostala složna družina. Umjesto da stvore bezbjedne uslove za učenje i druženje oni svojim nereagovanjem ugrožavaju nečije samopoštovanje i život u krajnjem slučaju.

  3. Ovo najmanje ima veze sa tim kakva je skola i kakvi su direktori. Kakva su nasa deca? Koje su njihove vrednosti? Sta su ti decaci naucili u svojoj porodici? Ko su njihove majke, sestre, ocevi? Ne mozemo ocekivati da skola ispravi nase propuste, nase pogresne vrednosti. Vaspitavajmo svoje cerke i sinove da vrednuju sebe i druge, da ne koriste svoju snagu da ugroze slabije. Ne znam da li je gore biti majka devojcice koja je nezrela i nesposobna da razume to sto joj se desava ili majka decaka koji je sposoban da uradi tako nesto devojcici od nepunih 12 godina. Strasno za sve nas i za nase drustvo.

    • Leonora Dedivanovic Problem je sto skola kao institucija ne smije da reaguje na necije kucno vaspitanje, iz straha od bahatih roditelja, koji po svaku cijenu stite svoje dijete nasilnika…

    • Nije samo to u pitanju, verujte da je veci problem u nama roditeljima jer trazimo opravdanje za ponasanje svoga deteta.
      Istrazivanja pokazuju da programi prevencije nasilja donose male rezultate, veci rezultat donosi jacanje detetovog samopouzdanja. Skole su nam pretrpane, razredi prebukirani, roditelji preosetljivi i prevelikih ovekivanja…

    • Leonora Dedivanovic ja govorim iz svog licnog iskustva, do nekih se roditelja ne moze doci, iz nekih odredjenih razloga i smatram da skola tu kao institucija mora da reaguje..

    • A i generalno ljudi sve manje vremena posvecuju svojoj djeci, neki zbog posla, neki zbog svoje sebicnosti.. Svakako ovo je veliki problem drustva u cjelini.. Pocev od porodicnog, preko skolskog do ulicarskog ponasanja i vaspitanja..

    • Leonora Dedivanovic ne znam jel gore raditi u ustanovi u kojoj vecinu dana provedu nasa dijeca i ne primjetivsi da je dijete zlostavljano ! Pa kako god dozivljavalo je neprijatnosti. U ustanovama obrazovanja mora postojati neko ko posmatra dijecu i bavi se njima…neko prima platu za taj posao ….

    • Gospodjo Lejla, to je nemoguce. U sestom razredu vec se smenjuju nastavnici, imaju 30 ucenika a samo 45 minuta. Slazem se dactreba menjati sistem ali treba posmatrati svoje dete, primetiti promene i reagovati.

    • Leonora Dedivanovic sto je sa skolskim psiholozima, ako pomnozimo broj radnih dana sa brojem sati provedenih na poslu psiholog ima dovoljno vremena da uoci i odabere djecu sa priblemom zar ne?

    • Ne znam kako je zamisljen posao psihologa u skolama ali prosto ne mogu da zamislim da jedan psiholog moze da pretpostavi sta se desava u zivotu svakog od hiljadu ucenika skole. Naravno da treba da bude prva adresa na koju se obraca ucitelj, nastavnik, roditelj ali nisu ni oni svemoguci.

    • Da svako vaspitava svoju djecu kako treba i da svi postajemo uzorni gradjani, institucije ne bi bile ni potrebne. Ovako bi te institucije (ukljucujuci i skolu) trebalo da zastite gradjane (ukljucujuci i djecu) od nevaspitanih i bahatih, da ne bi svako morao da uzima stvari u svoje ruke.

    • Дејана Станић kriva i te kako jer ne reaguje i ne sankcionise… osravlja se na taj nacin sloboda djeci da se izivljavaju prema bilo kome. Problem ima dvije strane

    • Hildegard Hilda Mraković , trebalo bi malo Ministarstvo da reaguje i malo promjena u školama a ne zasjednu u fotelje i niko ih ne dira, a u školama opšti haos. Neka se Ministarstvo zapita i preispita malo i OŠ u centru PG. Jer zašto bi oni sjedjeli tu ako situacija nije kako treba…. A djeca ispaštaju…

    • Wesna Wesna slazem se… Ispastaju djeca ciji su roditelji obicni smrtnici, koji nisu bahati i koji ne brane svoju djecu 100%.. Ja sam iznijela svoje misljenje iz svog ugla, jer se eto smatram “normalnim” roditeljem..

  4. Bruka i sramota! Ja sam ovu skolu zavrsila i u nase vrijeme se znalo sta i kako,nastavnici su se postovali pa i oni ucenici koji su bili problematicni nisu smjeli da ispolje svoje negativne strane. Eto tako sta nam je donijela demokratija i novi zakoni!!!

  5. Niko ne vodi računa o djeci koja borave pola dana u školi. Kažu to nije njihov posao, pa čiji je onda neka idu i rade van škole ako djeca nijesu njihov posao, za vrijeme boravka u školi…

  6. Da su ih mame i tate vaspitale kako treba, sad ne bismo citali ovakve naslove. Ali posto su djeci data mnoga prava, a roditeljima uskracena, ovoga ce biti sve vise. Pomirite se s tim

  7. Poz treba mi pomoc za sledeci slucaj tri maloletnika stoje pored puta i gadjaju auta sa sneznim grudvama roditelji nemocni policija nemocna sta dalje koga zvati koga upoznati unapred zahvalan

Leave a Reply