Djeca su ta koja gube kad roditelji ne poštuju učitelje

Foto: Ilustracija

Učitelji i roditelji bi trebalo da sarađuju kako bi pomogli djeci, a prosvjetni radnici smatraju da se mora promijeni interpretacija načina na koji bi oni trebalo da rade zajedno.

Prosvjetni radnici širom svijeta su saglasni u sljedećem:

Učitelji ne bi trebalo da budu jedini odgovorni za pomaganje učenicima da poboljšaju svoje ocjene, ponašanje, stavove i drugo.

Roditelji bi takođe trebalo da preuzmu odgovornost za svoje dijete.

Ako je dijete zaista neposlušno, roditelji treba da prihvate tu činjenicu i nešto preduzmu kako bi ispravili neprimjereno ponašanje. Ako to ne učine, oni šalju poruku svom djetetu da je u redu ponašati se loše u školi i time mu omogućavaju da nastavi sa takvim ponašanjem.

Takođe, ako dijete sporo uči, to je činjenica koju roditelji moraju prihvatiti. Učitelj ne treba da snosi odgovornost zbog toga što je prepoznao problem i prenio loše vijesti.

Tokom roditeljskih sastanaka roditelji se moraju usmjeriti na probleme, a ne da se prepuštaju emocijama.

Učitelji nijesu odgovorni za upravljanje emocijama roditelja. Svi su roditelji odrasle osobe koje su odgovorne za sopstvene emocije i djela.

Roditelji ne smiju misliti da je učiteljeva dužnost da predstavi dokaze prije nego što roditelj posluša njegove savjete. Moraju biti i svjesni da dijete posmatra njihovu interakciju s učiteljima i da uči iz nje.

Nema učitelja koji se raduje tome što roditelja mora obavijestiti izvijestiti o manama njegovog djeteta. Nijedan učitelj to ne radi s namjerom da povrijedi osjećanja roditelja.

Zapravo, može se reći da je samo strastven i odgovoran učitelj spreman hrabro se suočiti s neuprijatnim okolnostima i saopštiti roditeljima stvar koju možda ne žele da čuje, u nadi da dijete može biti bolje.

Rijetke su situacije u kojima se naljutimo na doktore zbog negativne dijagnoze. Doktori se mogu javno braniti tako da podijele svoju stranu priče i objasne situaciju.To vodi do zdrave, uravnotežene rasprave o problemima.

Nažalost, učitelji nemaju slobodu da javno da podije svoju stranu priče. To je greška koju moramo ispraviti.

Između ostalog, zbog toga su neki roditelji stekli lažan osjećaj moći te smatraju da se mogu istresati na učitelje bez ikakvog straha od odmazde. To je zlostavljanje i treba ga zaustaviti.

Oni koji zaista gube u svemu ovome jesu djeca, koja odrastaju misleći da je u redu pokazivati nepoštovanje prema učiteljima i da naše društvo radi vrlo malo na tome da zaštiti učitelje.

Školskiportal.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply