Odbili 10 zahtjeva za prodaju nezdrave hrane u dvorištima škola

Foto: Ilustracija

Ministarstvo prosvjete odbilo je za godinu deset zahtjeva za prodaju hrane unutar školskih dvorišta u Podgorici, kako bi spriječilo da se na tom prostoru djeci nudi nezdrava hrana, saopštila je portparolka Milica Lekić.

“Pilot projekat na teritoriji glavnog grada polako je zaživio, s obzirom na to da Ministarstvo ne daje saglasnosti na prodaju nezdrave hrane unutar školskih dvorišta. Naravno, jedan dio ugovora o uzimanju tih prostora u zakup od privatnika je na snazi od ranije, što znači da se čeka da isti isteknu”, pojasnila je Lekić.

Prema njenim riječima, zdravlje djece je prioritet i u Ministarstu se trude da učine sve što je do njih, da makar u školi imaju što manje dostupnih nezdravih proizvoda.

“Upravo zbog toga radimo, posredno i neposredno, na jačanju fizičke aktivnosti kod mladih”, kazala je Lekić.

Đačka užina u školskoj 2018/19. godini dostavlja se u 24 škole na teritoriji Podgorice. Broj osnovaca koji uzima đačku užinu varira iz mjeseca u mjesec, a učenici Osnovne škole Sutjeska uzimaju najveći broj užina, kazao je Dnevnim novinama v.d. direktora Škole za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić”, Darko Vukčević.

Cijena užine iznosi 15 eura za prvo dijete, odnosno 10 eura za svako naredno dijete.

Na meniju đačke užine nalaze se sljedeći proizvodi: chia sendvič, integralni sendvič, sendvič sa sjemenkama, krofna, integralni pica štapić, graham pecivo, proja, čoko i zlatni mafin, pancerota, kroasan sir, jabuka i višnja, slatka lepinja, sovital peciva i kumbaher peciva”, kazao je Vukčević.

Svakog dana uz užinu, kako je rekao, djeca dobijaju i dodatke u vidu voća, sokova, vode, jogurta ili mlijeka.

“Već je poznato da je riječ o zdravim proizvodima, za koje je potpisan sporazum sa Institutom za javno zdravlje. Meni se mijenja na mjesečnom nivou i dodaju se po jedan do dva nova proizvoda”, kazao je Vukčević.

Đačka užina uvedena je 2016. godine na teritoriji Glavnog grada, a prošle godine meni je inoviran u saradnji sa Institutom za javno zdravlje.

Izvor: Dnevne novine

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Bravo,treba i u svim ostalim gradovim,ali uvesti nesto i za celijakicare,bez laktoze,jer dosta je djece i u skolskim,a i predskolskim ustanovama koji moraju donositi hranu od kuce.

  2. A tek u kakvoj ambalazi stiže, iako su obećali kojekakve standarde pakovanja hrane. Pa trulo voće… Ove ispred škola tjeraju jer im sve manje djece uzima ovu užinu iz “Sergije Stanić”. Ovo je u stilu ” idite vi mi smo zaduženi da djeci prodajemo gluposti.” Ma koga briga, djeca su u pitanju. :-/

Leave a Reply