U Baru zabilježen porast maloljetničke delikvencije

Foto: Ilustracija

U prošloj godini u Baru je zabilježen porast broja slučajeva maloljetničke delinkvencije u odnosu na godinu ranije, pokazali su podaci Centra za socijalni rad.

Prema riječima psihološkinje Andrijane Raković, od 97 maloljetnika koji su počinili krivično djelo, čak 19 su višestruki recidivisti, a osim najučestalijih djela – krađa, teška krađa, razbojništvo, evidentirana su i mučenja životinja i falsifikovanje isprava.

Psihološkinja Raković kaže da je evidentirano 97 maloljetnika društveno neprihvatljivog ponašanja, dok ih je u 2017. bilo 82.

“Maloljetnici najčešće krše Zakon o bezbjednosti saobraćaja (vožnja automobila bez vozačke dozvole). Registrovane su i krađe, teške krađe, razbojništva”, navodi Raković.

Stručnjake zabrinjava što se povećava broj povratnika među maloljetnim učiniocima krivičnih djela.

“Prošle godine Centar za socijalni rad registrovao je 35 maloljetnika u recidivu, od kojih su njih čak 19 višestruki recidivi. Osim najučestalijih – krađa, teška krađa, razbojništvo, evidentirana su i mučenja životinja i falsifikovanje isprava”, kaže Raković.

Stručni tim Centra za socijalni rad (psiholog, pedagog i socijalni radnik) obavlja savjetodavne razgovore sa počiniocima.

Raković navodi da je “najvažnija komunikacija i dobri odnosi unutar porodice i to prije nego što dođu u sukob sa zakonom”.

“Centar za socijalni rad je ‘treća stanica’ na kojoj se zaustavlja maloljetnik koji je u sukobu sa zakonom. Prvi do informacija dolaze nadležni u Upravi policije, potom tužilac koji odredi da li ima elemenata krivičnog djela, nakon čega Centar dobija obavještenje od tužioca. Naš tim potom daje mišljenje o podobnosti, odnosno procjenu ličnosti maloljetnika. Kada su u pitanju maloljetnici ispod 14 godina, koji su krivično neodgovorni, reagujemo tako što na razgovor pozivamo maloljetnika sa roditeljima”, objašnjava Raković proceduru.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply