Oko 200 očeva koristilo roditeljsko odsustvo tokom 2018.

Foto: Ilustracija

U Crnoj Gori pravo na roditeljsko odsustvo u prošloj godini iskoristilo je oko 200 očeva, pokazuju podaci Ministarstva rada i socijalnog staranja, dok ih Poreske uprave navode da ih je bilo 203. Najviše očeva na roditeljskom odsustvu bilo je u Podgorici, a najmanje u Mojkovcu, Plužinama, Tivtu i Žabljaku.

Podaci se ne razlikuju u odnosu na 2017. godinu, kada je, na nivou države, pravo na roditeljsko odsustvo iskoristilo tačno 200 muškaraca. Ipak, znatno je drugačija situacija bila godinu ranije, kada je samo u Podgorici to pravo koristilo čak 155 očeva.

U 2016. godini 425 muškaraca je koristilo roditeljsko odsustvo, istakli su u Poreskoj upravi, navodeći da ih je, osim u glavnom gradu, znatno više bilo u Pljevljima 46, Baru 34, te Bijelom Polju i Nikšiću po 29.

Tokom prošle godine u Podgorici su ovo pravo iskoristila 63 oca, što je za 21 manje nego godinu ranije kada ih je prema podacima podgoričkog Centra za socijalni rad bilo 84.

Posmatrano tokom obračunskih perioda 2018. godine, sada je 203 muškarca koji su koristili roditeljsko. Po opštinama to izgleda ovako: Andrijevica dva, Bar 12, Berane osam, Bijelo Polje osam, Budva 13, Cetinje šest, Danilovgrad četiri, Herceg Novi tri, Kolašin pet, Kotoršest6, Mojkovac jedan, Nikšić 30, Plav tri, Plužine jedan, Pljevlja osam, Podgorica 63, Rožaje 22, Tivat jedan, Ulcinj šest i Žabljak jedan, precizirali su u Poreskoj upravi.

Porodiljsko odsustvo je pravo majke, a roditeljsko odsustvo pravo oba roditelja, kako majke, tako i oca djeteta.

Pročitajte još: Pravo na porodiljsko/roditeljsko odsustvo 

Za prava po osnovu rođenja djeteta (porodiljsko i roditeljsko) tokom prethodne godine opredijeljeno je više od 16 miliona eura.

“Za prava po osnovu rođenja djeteta, koja uključuju refundacije na ime porodiljskog odsustva, naknade po osnovu rođenja djeteta i naknade za novorođeno dijete u 2018. godini opredijeljen je iznos od oko 16,4 miliona eura, u 2017. godini oko 15,48 miliona, a u 2016. godini oko 15,51 miliona eura”, navode u Ministarstvu.

U tom Vladinom resoru objašnjavaju da je roditeljsko odsustvo pravo jednog od roditelja da koristi odsustvo sa rada zbog njege i staranja o djetetu.

Roditeljsko odsustvo se može koristiti u trajanju do 365 dana od dana rođenja djeteta.

“Roditelj može da počne da radi i prije isteka roka do 365 dana od dana rođenja djeteta, ali ne prije nego što protekne 45 dana od dana rođenja djeteta. U slučaju prekida roditeljskog odsustva, roditelj nema pravo da nastavi korišćenje roditeljskog odsustva”, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Ukoliko jedan od roditelja prekine korišćenje roditeljskog odsustva, drugi ima pravo da koristi neiskorišćeni dio roditeljskog odsustva.

“Zaposlena žena može da otpočne porodiljsko odsustvo 45 dana, a obavezno 28 dana prije porođaja. Napominjemo da majka djeteta ne može prekinuti korišćenje porodiljskog odsustva prije nego što protekne 45 dana od dana rođenja djeteta. Nakon proteka roka od 45 dana nakon rođenja djeteta, otac može da otpočne korišćenje prava na roditeljsko odsustvo do 365 od dana rođenja djeteta”, ukazuju u Ministarstvu.

Izvor: CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply