Odlazak djeteta u pozorište važan je element u vaspitanju

Razvijajte kod djeteta ljubav prema pozorištu stvaranjem navika odlaska u pozorište, koje im budi spoj mašte, kreativnosti i interakcije.

Jedno od pitanja koje se tu postavlja je kada dijete prvi put povesti u pozorište? S obzirom na to su djeca različitog karaktera odgovor na ovo pitanje nije jednostavno. Neke predstave su označene uzrasnom granicom, ali to ne znači da dvogodišnje dijete nije u stanju da isprati predstavu namijenjenu četverogodišnjacima.

To značajno zavisi od djetetovog stepena koncentracije. Važno je uzeti u obzir koliko dijete možete zadržati pažnju na određenoj aktivnosti. Još jedan aspekt je i adekvatna priprema djeteta.

Prvi odlazak djeteta u pozorište predstavlja novo i zanimljivo iskustvo. Proučite što se taj mjesec nudi od pozprišnih predstava.

Ukoliko je djetetu jedna od omiljenih slikovnica Ružno pače, možete za početak otići na to jer će dijete biti upoznato s radnjom predstave.

Kod kuće možete napraviti sopstveno improvizovano pozorište, od kartonskog papira. Napravite svoje lutke ili jednostavno uzmite male figure/plišane igračke i neka se dijete uživi u igranje uloga.

Ulazak u čarobni svijet

Odlazak u pozorište nudi djeci spoj mašte, kreativnosti i interakcije. Glavni likovi ih često pitaju za pomoć i savjete u određenim situacijama, podstiču se na komentarisanje predstave.

Djeca zajedno pjevaju i aplaudiraju, neka počnu i plesati. Dvorana odzvanja dječjim smijehom, a na kraju predstave čuje se veselo tapšanje rukama.

Savjeti:

– Kupite kartu nekoliko dana ranije ukoliko idete u veća pozorišta, a ako kupujete na licu mjesta potrudite se da dođete barem pola sata ranije kako biste dobili bolja mjesta.
– Birajte predstave koje odgovaraju djetetovom stepenu razvoja kako se ne bi dogodilo da starijem djetetu predstava brzo dosadi.
– Djeca se ponekada znaju uplašiti bučnije muzike ili kostima glumaca. Ako se to dogodi, izvedite dijete na par minuta iz dvorane kako bi se smirilo.
– Ponesite vodu ili sok za dijete, a ako je dijete malo svakako ponesite i neke grickalice poput štapića.
– Prepustite se užitku zajedno s djetetom.

Izvor: Wish Mama

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. A kamo li srece da se tako mogu ili hoce vaspitavati djeca ovdje (cast izuzetcima)!
    Bili smo u pozoristu jedne prilike, mojih troje djece i ja – osobe koje su trebale da odrze predstavu su otkazale zbog nekulture djece, uzrasta od 8 godina dalje, koja su se penjala po bini, gadjala glumce i lutke s raznim predmetima i hranom, pljuvali sa balkona po nama koji smo sjedili dole u dvorani i niko od organizatora nije reagovao. Ustali smo i otisli kuci. Kasnije sam cula da su predstavu otkazali. Tuga, Razocarenje… Kucno vaspitanje prvo, pa onda sve ostalo ..

Leave a Reply