Broj novorođenčadi i dalje u padu

U Crnoj Gori je i prošle godine smanjen broj novorođene djece i to za nešto preko dva odsto u odnosu na godinu ranije, a opao je i pozitivni prirodni priraštaj sa 909 na 766 ( za preko 15 odsto).

Prema podacima Monstata, prošle godine je rođeno 7260 beba, od čega je  3770 bilo dječaka, a 3490 djevojčica. U toku 2017. godine rođeno 7.432 djece.

Prošle godine rođeno je 280 dječaka više od djevojčica. Čak u 17 opština rođeno je više dječaka nego djevojčica i to u Andrijevici, Baru, Beranama, Budvi, Cetinju, Danilovgradu, Gusinju Herceg Novom, Kolašinu, Kotoru, Nikšiću, Plavu, Plužinama, Podgorici, Rožajama, Šavniku i Tivtu.

U prošloj godini umrle su 6494 osobe, i to 3348 muškaraca i 3146 žena.

Negativan prirodni priraštaj u 2018. zabilježen je u Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Cetinju, Danilovgradu, Gusinju, Herceg Novom, Kolašinu, Mojkovcu, Petnjici, Pljevljima, Plužinama, Šavniku, Ulcinju i Žabljaku.

Tokom 2018. godine sklopljeno je 3449 brakova, a 865 ih je razvedeno, navodi se u Mjesečnom statističkom pregledu MONSTAT-a. U toku 2017. godine bilo je 765 razvoda i ta godina je okarakterisana bila kao rekordna po broju razvoda.

Zanimljivo je da u sedam crnogorskih opština prošle gdine nije bilo razvoda i to u Andrijevici, Budvi, Gusinju, Petnjici, Plužinama, Šavniku i Tivtu.

Izvor: CDM

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Sve ce ih manje i biti na zalost jer nam je drzava velika nula …sta ste dali zenama -majkama da ih motivisete da radjaju djecu Crna -Goro nego i to sto zarade roditelji drzava im uzme 😟

  2. Jos malo pa ce i porodica, kao stub drustva da se izgubi u novopecenim trendovima sa zapada.. A pored lose finanskijske situacije, ljudi vise ni emotivno ne zele da uzurpiraju svoju “slobodu” rodjenjem djeteta…A gdje je i sve veci problem steriliteta, koji jako skupo kosta, a rijetko kad uspije iz prvog, drugog, pa i treceg pokusaja.. Ko nije neka pogleda i seriju “The handmade’s tale”, koja donekle prikazuje nasu “svijetlu” buducnost u ovom pogledu..

  3. Уз све ово већ написано знам велики број парова који, између осталог, кажу да се плаше оволико великог броја тешких болести код дјеце….

  4. Veci je broj kriminala nego rodjene djece , pa se vidi u sta se ulaze i sta je priritet drzavi , a zali boze i drzave i naroda , jer imamo sve a nemamo nista !!! A sve ovo gore napisano podrzavam, sve je tacno !!

  5. Ne znam što me više ljuti – država koja nam kožu oguli, pa nemamo načina podizat’ đecu ili pusti “Crnogorci” koji će nas iskopat’ jer samo sinove žele ! Hoće li vam sinovi rađati unuke? Izgleda da hoće jer ćete žene istrijebiti. Sram bilo svakoga ko po polu djecu bira – to je zatucano varvarstvo kome je mjesto u srednjem vijeku. Ovakvu vrstu abortusa trebalo bi najstrožije kažnjavati – a niko iole savjestan to ne bi ni mogao uraditi.

  6. Kako da pravimo đecu kad nam svjestno uvaljuju vakcine od kojih svako drugo dijete oboli,i to od teskih i neizlecivih bolesti…Za koga nas smatraju oni-a ONI su..👹💀👽👾😱

  7. Jeli moguće da ima komentara tipa država ne motiviše, država nula itd.pa jel mi danas djecu rađamo da bi nam dražava plaćala, zar ne treba djeca da budu radost i da se rađaju kao radost a ne motivacije za novčane naknade, dok nije bilo priče o tim motivacijama i broj rođene djece je bio veći nego danas. Pa ako već hoćete o tim motivacijama da pričate, rađajte djecu koja će da promijene svijet na bolje. Smisao porodice se izgubila, sada se brinemo o tome da nam plate budu veće od 500€ a niko neće da sagne glavu i da radi. koliko su imali naši roditelji i preci u odnosu na ono što imamo danas pa su rađali po 6-7 djece. Pitajte one koji ne mogu imati djece da li im je motivacija novčana naknada ili uslovi života, ne nego bi i ono što imaju dali za jedno dijete. Dajte prestanite kriviti državu za sve, koliko znam nikome se institucije nisu miješale u brak pa da im brane ili motivišu rađanje, sve je to naša psiha.

Leave a Reply