U petak presuda medicinskoj sestri koja je zamijenila bebe

Suđenje medicinskoj sestri Kliničkog centra Ž.R. optuženoj za zamjenu novorođenčadi prilikom otpusta, pred sudijom podgoričkog Osnovnog suda Radom Ćetkovićem, okončano je danas a sud će izreći presudu u petak, 1. marta.

Njoj Osnovno državno tužilaštvo na teret stavlja krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Tužiteljka Zorica Milanović u završnoj riječi je tražila da sud medicinsku sestru proglasi krivom i kazni novčanom ili kaznom zatvora, jer je, kako je kazala, nesumnjivo utvrđeno da je kao odgovorno lice usljed više propusta dovela do povrede roditeljskih prava, odvojivši dijete od svoje majke.

“Okrivljena je priznala da nije provjerila brojeve sa tračica majke i bebe, a iako nije propisano pisanim dokumentom način otpusta – on je bio dobro poznat svim sestrama koje su radile na otpustu. Imala je najmanje dvije prilike da uporedi brojeve, te je jasno da je nesavjesno postupala. To što je brzo otkrila šta je učinila nema uticaja na odgovornost, jer je krivično djelo svršeno odvajanjem majke od djeteta”, navela je Milanović.

Krivičnom gonjenju pridružila se majka, čija je beba greškom uzeta, ali ne i majka koja je greškom odnijela sa sobom tuđu bebu.

Porodilja čija je beba greškom uzeta je navela da je tek u tužilaštvu, tri i po mjeseca kasnije, saznala da je njena beba bila zamijenjena, a da joj do tada niko iz Kliničkog centra to nije saopštio.

Kako se nije pojavila pred sudom, sud je pročitao šta je porodilja koja je otpuštena sa tuđom bebom izjavila na saslušanju pred tužiocem.

“Tačno je da me sestra nije pitala za broj sa narukvice prilikom otpusta, a znala sam da je to procedura prilikom mog ranijeg porođaja. Međutim, ubrzo pri izlasku iz kruga Kliničkog centra sam pogledala u korpu i vidjela da to nije moja beba, nismo čak stigli ni do prvih semafora. Muž je odmah zvao bolnicu, kazao da stopiraju otpuste, a ja sam onda vidjela na svom mobilnom telefonu propuštene pozive od sestre . Bila je vidno uznemirena, kazala da možemo da je tužimo jer je napravila grešku”, navela je ona.

Ona je poručila da “smo svi ljudi i svako može da pogriješi”.

“Nemam ništa protiv sestre, ne krivim je, otkrila je grešku i sama je ispravila”, navela je ova porodilja.

Branilac medicinske sestre, advokat Nebojša Asanović je tražio od suda je oslobodi odgovornosti, a da ukoliko pak nađe da je odgovorna – izrekne joj neku blažu kaznu, a ne kaznu zatvora.

“U pitanju je žena bez mrlje u životu i karijeri, majka dvoje djece, koja je ispravila propust odmah. Ne radi se o krivičnom djelu, čak je ni njen poslodavac nije kaznio za težu povredu radne obaveze, već za lakšu, smanjenjem od plate. Klinički centar nije imao ni propisanu proceduru za otpust beba, što su svi svjedoci kazali na sudu, niti je KCCG akreditovan za tu djelatnost, iako je to propisano Zakonom o zdravstvenoj zaštiti”, naveo je Asanović.

On je ukazao da je bilo i težih slučajeva u zdravstvu, ali pošto nisu otkriveni u javnost, onda se njima niko nije ni bavio.

“Svaka greška u radu nije krivično djelo, a u ovom konkretnom slučaju to ni najmanje nije krivično djelo”, naveo je Asanović.

Sud je izveo kao dokaz njen ugovor o radu, u kojem se između ostalog navodi među njenim dužnostima da “savjesno i marljivo obavlja posao u skladu sa pravilima struke”.

Izvor: FOS Media

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Sramotno…pih gdje zivimo kad ce samo tuzilastvo u ovom slucaju da pokaze zube a kad su teza kaznena djela u pitanju e tu ne smiju prnut! Sramite se sto jedan zivot unistavate a sa njim i jednu cijelu poridicu a sto neko gore rece nikom ni dlaka s glave nije pala! Piii😠

  2. Vala razvlače tu ženu kao da je ubila nekoga! Sta bi sa slučajem Šoć sa Cetinja?? Nikome nista a cure nema! Šta bi sa slučajem beba iz BP?? A primjera ima koliko vam volja a da se za njih ne zna. A ovu ženu razapinju evo godinu dana! Najbolje smrtna presuda…da počine više! Sramno!

  3. ipak treba da odgovara za neodgovornost za imaju novcane kazne a posao da izgubi a zatvor niciji zivot nije oduzela oni sto neodgovornoscu oduzmu zivot za to nista umro i nista sve normalno no suvisno je komentarisat o funkcionisanju zakona u ovoj drzavi muka nam je gledati sta se radi ali nadam se docice i ovome ktaj nista nije vecno

Leave a Reply