Iz godine u godinu opada obuhvat vakcinacije MMR-om na Cetinju

Foto: Ilustracija

Na Cetinju broj djece vakcinisane MMR vakcinom opada iz godine u godinu i ukoliko se nešto ne promijeni samo je pitanje dana kada će doći do epidemije frusa, kazala je pedijatar u cetinjskom Domu zdravlja Biljana Ivelja.

Prema njenim riječima, kod djece od 2012. do 2016. godišta, zahvaljujujući nacionalnoj i lokalnoj kampanji za poboljašanje imunizacije djece obaveznim vakcinama predvidjenim Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, postignuti su zadovoljavajući rezultati, dok kod djece 2017. godišta odziv nije zadovoljavajući i svega je oko devet odsto.

Kampanju implementiraju Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje, kao i zdravstveno sanitarne inspekcije, što će i ubuduće biti praksa, a sve u cilju nadzora i poboljšanja imunizacije.

Posljednjih pet godina, naglašava Ivelja, broj vakcinisanih je u stalnom padu.

“Statistički gledano obuhvat MMR vakcinacije je 2013 godine 94 odsto , 2014. – 88 odsto, 2015. godine – 79 odsto, 2016. – 58 odsto, 2017. godine – devet odsto. U starijim dobnim grupama približavomo se procentu imunizovanih za kvalitetean kolektivni imunitet koji treba da bude jednak i/ili veći od 95 odsto. Nažalost, situacija je nepovoljna za najrizičniju grupu, djecu starosti od jedne do dvije godine što upućuje na potrebu kontinuirane edukacije roditelja o dobrobitima vakcinacije protiv ovih bolesti – frusa, zauški i rubeole”, kazala je doktorka Ivelja.

Ukoliko se nastavi trend onemogućavanja vakcinacije od strane roditelja mlađe populacije starosti od 12 do 24 mjeseci, upozorava doktorica, pojava epidemije frusa pitanje je dana, u nekim zemljama regiona već je proglašena epidemija ove bolesti.

Dom zdravlja Cetinje je, kao i ostali domovi zdravlja na teritoriji Crne Gore, u proteklih mjesec dana intezivirao aktivnosti u cilju poboljšanja odziva roditelja da vakcinišu svoju djecu i time zaštite njih i druge, ta akcija se pokazala uspješnom, kaže dr Ivelja.

“Kao rezultat toga imamo povećan broj vakcinisane djece. Postoje i oni koji zbog neke akutne bolesti ne mogu primiti vakcinu, oni se zakazuju za drugi termin. Nažalost, postoje i oni koji privremeno ili trajno odbijaju vakcinaciju, što povlači kao posledicu zakonske procedure, do kojih nadam se da neće doći”, kazala je ona.

Kako je pojasnila, MMR vakcina se prima u dvije doze, za prvu dozu zakonski i preporučljiv uzrast je od 12 do 15 mjeseci života, druga doza se prima pred polazak u školu u petoj – šestoj godini života.

“Najniža starosna dob za vakcinaciju je od devetog mjeseca starosti, jer do tog uzrasta postoje zaštitna antitijela od majke koja pružaju kvalitetni imuni odgovor, a potom nivo zaštinih antitijela pada i već u uzrastu od 12 mjeseci starosti djeca su u riziku da obole i češće razvijaju komplikacije. Ono što želim da istaknem jeste da ne postoji nikakva veza između MMR vakcine i autizma i to su dokazala mnogobrojna naučna istraživanja i studije”, objašnjava dr Ivelja.

Kako navodi, stav Svjetske zdrastvene organizacije (SZO) je da je MMR vakcina bezbjedna i efikasna i da dvije doze vakcine treba da budu sastavni dio svakog nacionalnog programa imunizacije.

Dodaje da se ova vakcina primjenjuje u 192 od 193 zemlje članice SZO.

“Njihov dugoročni cilj je da se smanji obolijevanje i smrtnost djece od ovih bolesti, a krajnji cilj je njihovo potpuno iskorijenjivanje. To je u potpunosti realano i ostvarljivo ukoliko vakcinacijom postignemo preporučljiv kolektivni imunitet, s obzirom na to da je jedini rezovoar i prenosilac ovih bolesti čovjek”, pojašnjava dr Ivelja.

Ona navodi da se MMR vakcina koristi u zaštiti protiv frusa, zauški i crvenke ili rubeole, sadrži žive, ali oslabljene viruse – koji ne izazivaju bolest kod zdravih – i stvaraju odgovarajući imuni odgovor protiv ovih bolesti. Pored oslabljenih virusa vakcina može sadržati pomoćne kompnente koje su bezbjedne i rijetko izazivaju alergijske reakcije.

Izvor: RTV Cetinje

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply