Crna Gora ima najnižu smrtnost novorođenčadi u Evropi

U prošlog godini Crna Gora je imala najnižu smrtnost novorođenčadi u Evropi, navodi se u izvještaju Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) za 2018.

U Crnoj Gori sa oko 650.000 stanovnika od 1.000 rođenih beba preživljava njih 999.

Crnogorsko zdravstvo napredovalo je u prošloj godini, pa je na EHCI listi naša zemlja napravila skok sa 25. na 23. mjesto.

U izvještaju koji je objavljen u ponedjeljak, između ostalog, navodi se da je naša zemlja najimpresivniji rezultat ostvaren u smanjenju smrtnosti beba.

“U maloj Crnoj Gori sa 650.000 stanovnika preživljava 999 od 1.000 beba, što zaslužuje poštovanje i visoke ocjene ECHI. Šampion po najmanjoj smrtnosti novorođenčadi bio je Island, sada je to Crna Gora. Ovo je proizvod odluka donešenih 2014. kada se desio tragičan slučaj smrti beba od sepse. Tada su nadležni odlučili da se rizične trudnoće upućuju u Klinički centar u Podgorici na ekspertsku neonatologiju, što je dovelo do sjajnih rezultata”, piše u Izvještaju.

Najbolji sistem zdravstvene zaštite u Evropi ima Švajcarska, a prvi put nakon više godina Holandija se našla na drugom mjestu, a na trećem je Norveška. Prošle godine najgore plasirane su Albanija, Rumunija, Poljska i Bugarska.

Od bivših jugoslovenskih država najbolje je plasirana Srbija, koja se nalazi na 18. mjestu, dok je Slovenija u prošloj godini zauzela 21. poziciju. U 2018. godini Hrvatska se našla jedno mjesto iza Crne Gore, na 24. je poziciji, a potom Sjeverna Makedonija.

Izvor: RTCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Bravo za Crnu Goru!A sta cemo sa onim zataskanim slucajevima…sa lekarima koji se oslobodise a deca preminula..sa decom i roditeljima ciji su zivoti unisteni zbog pojedinih vrsnih strucnjaka…?Veliko BRAVO ZA NAJCRNJU GORU!!!

    • Boris Ristovic je li vam dovoljan podatak da je moja beba umrla, od moje kume beba umrla,od jedne prijateljice beba umrla ..moj slucaj bio skolska trudnoca..ne krivim Dr..ali taj podatak, da je stopa toliko mala,je laz!!

    • Jelena, izuzetno mi je žao zbog smrti vaše i beba bliskih ljudi. Ali nisam ni tvrdio da smrtnih slučaja nema, već me zanimalo koliko je to rasprostranjeno na nivou čitave države. I to ne zbog prepucavanja o napadima/odbranu zdravstvenkg sistema (svi znamo kakav je), već sticanju realne slike.

      Koliko god bilo teško pričati o ovome na nivou brojeva, jer se iza svake brojke krije jedna tužna priča, smatram to neophodnim za razgovor o samom stanju sistema zdravstva.

      Sad kad ste nas upoznali sa vašom tužnom pričom, iz pijeteta neću insistirati na nastavku razgovora, jer u tom pravcu možete naići samo na moje razumijevanje.

Leave a Reply