Test za ispitivanje nasljedne trombofilije besplatan ali nakon dva spontana

Foto: Ilustracija

Pacijentkinje koje žele u Kliničkom centru (KC) besplatno da urade test za ispitivanje nasljedne trombofilije, prethodno moraju da imaju dva spontana pobačaja da bi to pravo mogle da ostvare.

Nekoliko trudnica Vijestima se požalilo da je to uslov da ne bi iz svoga džepa plaćali ovaj test i da su im to rekli ginekolozi.

Trombofilija je stanje koje može dovesti do stvaranja krvnog ugruška (tromboze) zbog poremećaja zgrušavanja krvi.

Trudnice koje žele da bez uputa urade dijagnostički panel za ispitivanje nasljedne sklonosti ka trombozi u privatnim laboratorijama moraju da plate oko 190 eura.

Direktorica Centra za medicinsku genetiku i imunologiju u KC Olivera Miljanović kazala je da postoje posebni protokoli koji definišu kada se i u kojim slučajevima radi sporni test.

Ispitivanje nasljedne sklonosti ka trombozi u KC, između ostalog, radi se i u okviru “protokola ispitivanja uzroka ponavljanih gubitaka trudnoće” u prvom trimestru (do 13. sedmice).

“Ovo ispitivanje se u skladu sa medicinskom doktrinom sprovodi kod uzastopne pojave ponavljanih spontanih pobačaja u prvom trimestru trudnoće, koji su klinički potvrđeni, odnosno nakon ultrazvučnim pregledom potvrđene trudnoće i urađenog patohistološkog nalaza nakon pobačaja”, pojasnila je Miljanović, specijalista pedijatrije i subspecijalista kliničke genetike.

Istakla je da biohemijski utvrđene trudnoće, koje kasnije nijesu klinički potvrđene, ne predstavljaju indikacije za ovo ispitivanje.

“Takođe, kod jednog spontanog abortusa u prvom trimestru ne postoje medicinske indikacije za ispitivanje nasljedne trombofilije”, dodala je Miljanović.

Porodični nasljedni faktori su rijetki uzročnici spontanih pobačaja.

Do ranih spontanih pobačaja, tvrdi Miljanović, češće dovode drugi uzroci kao što su infekcije, anatomske nepravilnosti materice, hormonski poremećaji, hronične bolesti žene i imunološki poremećaji.

“Tek na kraju, po učestalosti, dolaze genetički poremećaji, u okviru kojih je i nasljedna trombofilija. Zbog toga je veoma važno kod žena sa ponavljanim spontanim pobačajima, prvo isključiti sve prethodno navedene uzročnike, i tek ukoliko se ne otkrije uzrok uputiti ženu na genetičko ispitivanje”, kazala je Miljanović.

Ona je naglasila da nijedan dijagnostički protokol ne preporučuje opsežna ispitivanja nasljedne trombofilije nakon samo jednog spontanog pobačaja.

Miljanović je kazala da aktuelni svjetski protokoli dijagnostike i tretmana ponavljanih pobačaja preporučuju da se test za ispitivanje nasljedne trombofilije sprovodi samo u slučajevima kada postoje tri ili više uzastopna spontana pobačaja, koja su nastala do desete sedmice trudnoće.

Takođe, rade se i kod jednog ili više gubitaka fetusa nakon desete sedmice ako je dokazano da je trudnoća do tada bila normalna, kao i u slučajevima kada postoji jedan ili više prije-terminskih porođaja prije 34 sedmice i to ako je dokazana „placentarna vaskularna patologija“.

Miljanović je odgovorila da su ovi slučajevi definisani protokolima Kraljevskog britanskog koledža za opsteticiju i ginekologiju, Komiteta američkog društva za reproduktivnu medicinu, Britanskog udruženja hematologa i Britanskog koledža obsterticije i ginekologije, Kanadske asocijacije ginekologa i spesteričara…

Ona tvrdi da su protokoli jasni i kada je riječ o primjeni terapije protiv zgrušavanja krvi kod žena sa dokazanom nasljednom trombofilijom.

Parovi besplatno rade ispitivanja genetskih rizika

Miljanović je kazala da se u njihovom Centru za medicinsku genetiku i imunologiju u KC rade besplatno ispitivanja genetičkih rizika u planiranju potomstva.

“Parovi sa reproduktivnim poteškoćama, uključujući one sa iskustvom ponavljanih spontanih pobačaja, upućuju se na pregled i konsultaciju kod kliničkog genetičara, koji nakon sveukupne procjene da postoje određeni genomski rizici, sačinjava plan ispitivanja u domenu medicinske genetike, u skladu sa navedenim internacionalnim dijagnostičkim protokolima, koji uključuje i ispitivanje nasljednih trombofilija”, naglasila je Miljanović.

Dodala je da su ova ispitivanja dostupna za sve pacijente u okviru osnovne zdravstvene zaštite.

Izvor: Vijesti

Comments

  1. Sram vas bilo!!! Poslije nekoliko bezuspjesnih pokusaja vantjelesne, na svoju ruku sam uradila nalaze u Beogradu koji su tada kostali oko 500 eura. Kad sam, tada u vec poodmakloj.blizanackoj trudnoci iz VTO, bila kod dr, pitao me zasto sam.radila te nalaze, jer oni na to upucuju tek poslije 3 spontana. Znaci treba proci sve pripreme za VTO, i pod pretpostavkom da uspije, nekoliko puta imati spontani. Meni je npr fraxiparin bio neophodan, makar sam njega mogla preko fonda da dobijem.

  2. Ja ću vam reći svoje iskustvo. Nakon što je brat imao plućnu emboliju izazvanu naslednom trombofilijom meni nijesu dozvolili da uradim taj nalaz na teret fonda. Kad sam ostala u drugom stanju posla sam po preporuci svog ginekologa i nijesu htjeli da me prime. Tek nakon nekoliko dana svađe i mojih upornih dolazaka ipak su me primili, uzeli krv na analizu i uradili nalaz. On je bio, kao i kod brata, pozitivan na iste gene. Nakon toga redovne kontrole, tokom i nakon trudnoće, kod hematologa sa sve antikoagulantnom terapijom i naš dječak je tu sa nama.

    Kad sam pitala privatno da odradim nalaz u Bona-lab laboratoriji je bio 210€ (3 gena x 70€), s tim što se, kao i u bolnici, na nalaz čekalo mjesec dana.
    Žene, ja bih vam savjetovala da budete uporne i dosadne, jer izgleda na drugi način ne funkcionišemo, a sramno je da moraju dva ploda ‘otići’ da bismo ostvarili bilo kakva prava.

  3. Gluposti!!! Radila sam u januaru prosle godine u privatnoj laboratoriji i platila 350e, i to posle 2 spontana. Rekli mi da u drzavnoj bolnici rade tek posle 3ceg spontanog!

  4. Svaka žena koja u porodici ima nekog ko je imao moždani, srčani, embolju pluća je potencijalni nosilac neke trombofilije (neko ima samo jednu a neko više njih od ukupno 4 koje uglavnom ispituju), i da je sreće da joj se to odmah saopšti i odradi sve nalaze prije planirane trudnoće, a ne da svašta prolazi, jer posle tih iskustava više je za neuropsihijatra nego za ambulantu genetike. To sam predlagala dr Miljanović, ali ona smatra da je to trošak za državu i da ona i ginekolozi nisu završili istu školu. I da, naslov NIJE TAČAN, NE dozvoljavaju da odradite sve 4 trombofilije nakon dva, nego tek nakog trećeg spontanog. Nakon drugog vam započnu ispitivanje, ali vam ne kažu da ih ima ukupno 4. I da, pazite da ne naletite kao ja, na specijalizanta neuropsihijatrije, da vam čita nalaze, jer je toliko potkovana znanjem da su je na Institutu za genetiku u BG sve demantovali. Naravno njenog pečata nema ni na jednom nalazu…I, da, ko dođe do amniocenteze, ako zaokružite da ne želite da znate pol djeteta, dobićete razne uvredljive komentare…Iako izuzetno cijenim tu profesiju, smatram da je pojedinima na tom odjeljenju ponašanje krajnje nekorektno…

  5. Morala sam sve zive veze da potegnem,da mi posle 2 neuspjele vto daju upute za trombofiliju i kariotipove,da je srece,svaka zena koja iole problema ima,ovo su prvi nalazi koje treba da su joj dostupni preko fonda.

Leave a Reply