SDT ispituje rad direktorice nikšićkog vrtića

Foto: Arhiva Vijesti

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet protiv direktorice nikšićkog vrtića “Dragan Kovačević” Radmile Backović zbog navodne zloupotrebe službenog položaja, potvrđeno je Vijestima.

“Navedeni predmet nalazi se u fazi izviđaja i prikupljaju se potrebna obavještenja i dokumentacija radi provjere navoda podnijete prijave kojima se izražava sumnja u zakonitost postupanja prijavljene prilikom zasnivanja radnog odnosa sa većim brojem lica u toku 2017-2018. godine”, navodi se u odgovoru tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić.

SDT-u je 17. januara podnijeta krivična prijava od dijela zaposlenih u vrtiću protiv direktorke zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja iz čl. 416 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Prema navodima iz krivične prijave, u koju su Vijesti imale uvid, podnosioci tvrde da je Backović, a što je utvrdila i Inspekcija rada, bez saglasnosti Ministarstva prosvjete transformisala ugovore o radu, te da se protiv nje vodi više radnih sporova, od kojih su neki pravosnažni u korist zaposlenih. Stoji još i da se nekadašnja računovođa vrtića 2017. penzionisala po sili zakona, ali da joj Backović već godinu produžava angažman na osnovu ugovora o djelu.

Iz nikšićkog Osnovnog državnog tužilaštva kazali su da to tužilaštvo “nema u radu bilo kakvu krivičnu prijavu protiv Radmile Backović”.

Backović nije odgovarala na pitanja Vijesti u vezi sa tvrdnjama iz krivične prijave.

Izvori Vijesti iz ustanove tvrde da su sve ove stvari doprinijele da Backović, dosadašnja dugogodišnja direktorica nikšićkog vrtića, ne bude ponovo izabrana na nedavno raspisanom konkursu.

Izabrana je za vršioca dužnosti do raspisivanja i okončanja novog konkursa. Prema informacijama Vijesti, na konkurs su se prijavila dva kandidata – Nada Šćepanović i Radmila Backović, ali je konkurs zatvoren “nevršenjem izbora”.

Sagovornici Vijesti tvrde da to što Backović nije izabrana tokom nedavnog konkursa iako se prijavila, jeste “upozorenje” Ministarstva prosvjete i ministra Damira Šehovićazbog “nepravilnosti koje su uočene u radu u prethodnom periodu”.

Prema prosvjetnim zakonima, ministar prosvjete ima pravo da ne bira po konkursu ukoliko smatra da kandidati ne ispunjavaju kriterijume, nakon čega se postavka v.d. direktora formira najduže na period od šest mjeseci, u okviru kojeg se mora izabrati novi rukovodilac u stalnom mandatu.

Iz Ministarstva prosvjete Vijestima su kratko odgovorili da je iskorišćeno zakonsko pravo da se po konkursu ne bira izbor, i da će konkurs biti ponovo raspisan za nekoliko mjeseci.

“Po konkursu za koji ste zainteresovani i koji je objavljen u decembru prošle godine, nije birano, što je svakako zakonska mogućnost. Izabran je vršilac dužnosti, gospođa Backović, a konkurs ce biti raspisan u naredna četiri mjeseca”, saopšteno je iz Službe za odnose sa javnošću Ministarstva.

Vijesti su i u prethodnom periodu pisale o žalbama zaposlenih i sindikalne organizacije zbog navodnih nepravilnosti u radu ove ustanove, uključujući i samoinicijativne transformacije ugovora na neodređeno, zapošljavanja bez konkursa i uticanja na rad sindikata.

Direktorica nije odgovorila na pitanja da li koristi službeni automobil u privatne svrhe, nakon što je Vijestima dostavljeno više fotografija na kojima je auto službenih oznaka NK CG135 ispred njenog stana.

Ima i fotografija na drugim mjestima kroz Nikšić, a koje su navodno snimljene mimo radnog vremena.

Backović nije odgovorila da li službeni automobil po završetku radnog vremena ostavlja ispred vrtića ili ga koristi, između ostalog, za dolazak i odlazak sa posla i koliko su mjesečni računi za gorivo za to vozilo.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply