Marković zatražio raskid ugovora o gradnji vrtića u Baru

Premijer Duško Marković zatražio je od Uprave javnih radova da raskine ugovor o gradnji vrtića u Baru, da uredi postojeću lokaciju, između ostalog, i zasađivanjem 90 čempresa.

“Ova Vlada neće raditi protiv volje građana, a posebno nećemo graditi vrtiće uz policijske kordone. Izvući ćemo nauk iz ove situacije, a to je da ponekad opredjeljenje da gradimo vrtić na planskoj lokaciji nije garancija da građani to žele”, poručio je on u obraćanju građanima Bara, .

On je najavio da će Ministarstvo prosvjete u saradnji sa kreditorom preusmjeriti iznos od dva i po miliona eura za gradnju objekata iste namjene u nekom drugom gradu gdje imamo spremnu dokumentaciju, tamo gdje postoji saglasnost o zajedničkom interesu.

Odabir nove lokacije u Baru, dodao je on, zahtijeva složene i duge procedure pa je zamolio građane Bara za strpljenje dok se stvore planski, projektni i drugi uslovi za gradnju novog vrtića.

Marković je podsjetio da je, prepoznajući problem nedovoljnih prostornih kapaciteta u predškolskim ustanovama u Crnoj Gori, prethodna Vlada sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope u decembru 2013. godine potpisala Ugovor o kreditnom aranžmanu vrijedan 10 miliona eura za izgradnju sedam vrtića.

Ukupna vrijednost projekata sa učešćem države je 17 miliona eura.

“Opština Bar ima veoma izražen problem nedostatka prostora u predškolskim ustanovama. Za dvije školske godine broj djece u vrtićima je povećan za 50 odsto. Naime školske 2015/2016. godine, u Baru je upisano 940 djece, a ove školske godine već 1.391 dijete“, rekao je predsjednik Vlade.

On je dodao da je u momentu dogovaranja finansijskog aranžmana opština već imala opredijeljenu lokaciju kroz važeći detaljni urbanistički plan, na koji u toku javne rasprave nije upućena nijedna primjedba sa bilo koje strane za njenu namjenu.

Tek u fazi pripreme lokacije za početak radova pokrenuta je inicijativa za zabranu radova koja je rezultirala i građanskim protestima.

“Vjerovali smo da emocije nijesu iznad potrebe da ulažemo u budućnost, a kao odgovorna vlada željeli smo najbolje uslove za djecu u Baru. Bili smo ubijeđeni da u Crnoj Gori ne može biti razlika pa ni politike kada radimo u interesu generacija koje dolaze”, kazao je premijer.

On je rekao da mu je žao što jedan broj građana Bara nije prepoznao namjeru Vlade da obezbijedi kvalitetnije odrastanje njihove djece i unučadi.

“Naprotiv, građanski otpor projektu je prerastao u političku platformu od koje se nijesu ogradili organizatori“, poručio je on.

Kako god, ova Vlada, istakao je  Marković, neće raditi protiv volje građana, a posebno nećemo vrtiće graditi uz policijske kordone.

Poručio je da će izvući nauk iz ove situacije: a to je da ponekad opredjeljenje da se gradi vrtić na planskoj lokaciji nije garancija da građani to žele.

Izvor: CDM

Comments

  1. Ovo je užas! Kažnjavaju građane, jer su se usudili da protestuju! Pa valjda spremnost na dijalog sa građanim treba da se iskaže hitnom izradom planske dokumentacije za drugu lokaciju u Baru i početkom izgradnje vrtića u roku ne dužem od 3 mjeseca. Sloboda izražavanja, zagarantovana Ustavom CG, podrazumijeva i protest, a ovo je samo opomena građanima da u stvari ne treba da imaju mišljenje, jer će biti kažnjeni manjkom zagarantovanih prava (u ovom slučaju na predškolsko obrazovanje, uslove boravka djece i sl.)

    • Iako su lokaciju “tiho” DUP-om odredili deset godina ranije, nisu imali adekvatnu dokumentaciju, nije raspisan tender za projekat, nije odradjen elaborat terena, nije dobijena gradjevinska dozvola u skladu sa propisima… Onda se pitam, je li tako “spremna ” dokumetacija u drugom gradu, je li tako svaki drzavni projekat “spreman” i legalan!? Jesu li svi posmeni gradjani Crne Gore ovce? Evo sam u soku danas od premijera, nisam mu se obradovala, sram ga i stid bilo!

Leave a Reply