U Crnoj Gori prošle godine od tumora oboljela 24 mališana

U Crnoj Gori godišnje od kancera oboli u prosjeku oko 20 mališana, a tokom 2018. bilo je 24 novodijagnostikovanih, saopšteno je povodom  Međunarodnog dana djece oboljele od kancera – 15. februar koji je obilježen 6. put u Crnoj Gori.

Direktorica Udruženja roditelja djece oboljele od kancera Fenix, Dijana Stojanović objasnila je za Radio Jadran da je najčešći oblik dječijeg maligniteta leukemija, zastupljena sa nekih 70%, a zatim tumori mozga, limfomi i tumori centralnog nervnog sistema, pa solidni tumori poput neuroblastoma.

Kada je riječ o liječenju, u odnosu na period prije 40-ak godina, kada je procenat izlječenja leukemije bio samo 10-20%, prema njenim riječima, situacija se sada znatno popravila zahvaljujući novim dijagnostičkim metodama i tehnologiji, pa se broj popeo na preko 80%.

Udruženje Fenix postoji od 2013. godine, a ovaj dan ujedno je i rođendan Fenixa. Prije 4 godine uvršten je i u zvanični kalendar Instituta za javno zdravlje.

Iz Fenixa su organizovali okrugli sto, kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, doktori, anesteziolozi, hematolozi i patolozi, kao i predstanvik Udruženja pedijatara Crne Gore.

Glavna tema okupljanja bila je primjena bezbolnih dijagnostičkih procedura.

“To znači da se dijagnostičke procedure poput mielograma – aspiracija koštane srži, koji se do sada radio bez anestezije, ubuduće mora biti bezbolna za djecu. Ona ne smiju da trpe bol, već da te procedure treba raditi pod anestezijom, kao i u ostalim razvijenim zemljama – objasnila je Stojanović.

Na okruglom stolu bilo je riječi o dječijem malignitetu, o postupcima prema oboljelima u Crnoj Gori, načinima saradnje pedijatara sa daljim instancama nakon dijagnoze, kao i o  ranog otkrivanja maligniteta kod djece.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply