Direktor škole tvrdi da su djevojčice izmislile uznemiravanje

Foto: resursnicentarzasluhigovor.me

Direktor Resursnog centra “Dr Peruta Ivanović“, Neđeljko Moškov, reagovao je na pisanje medija i tvrdeći da nije prvi put da tri učenice, njihova majka i očuh prijavljuju navodno seksualno uznemiravanje, a siguran je da će se, kao i prethodnog puta, dokazati da nijesu govorili istinu.

On dodaje da je porodica koja je prijavila seksualno uznemiravanje tri djevojčice u fokusu njihovog interesovanja oko pola godine, jer, kako kaže, nije prvi put da na taj način one, njihova majka i očuh napadaju tu ustanovu.

“Siguran sam da će i ovoga puta dokazi potvrditi da u školi i tokom aktivnosti koje organizuje i sprovodi škola djevojčice nijesu imale takve neprijatnosti”, rekao je Moškov.

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru formiralo je predmet zbog prijave da su djevojčice od osam, 11 i 13 godina seksualno uznemiravane tokom školskog izleta na Ivanovim Koritima prije više od mjesec. One ne borave u Resursnom centru već ih u školu dovode majka i očuh.

Uvjeren je da će činjenice dokazati njegovu tvrdnju, a objašnjava da je temelji na iskustvu iz prethodnog slučaja povezanog sa tom porodicom i iskaza djevojčica u koje je imao uvid.

“Njihova majka i očuh već su jednom prijavili navodno seksualno uznemiravanje. Te optužbe nijesu našle utemeljenje u ljekarskim i drugim izvještajima. Preciznije, nije bilo dokaza da se desilo bilo što od njihovih navoda. Sa druge strane, iz iskaza djevojčica saznali smo da traže azil u Njemačkoj, te da ga kao žrtve seksualnog nasilja i dodatno pripadnice ugrožene manjine mogu lakše dobiti”, objašnjava Moškov.

On je kazao da u Resursnom centru izuzetno vode računa o svim učenicima za sve vrijeme dok borave u školi, te da mu je žao što se ta ustanova našla makar i posredno u središtu priče.

Iz ODT Kotor su saopštili da će danas odgovoriti na pitanja Pobjede da li je tužilaštvo donijelo odluku povodom ovog slučaja.

Iz Ministarstva prosvjete nijesu željeli da komentarišu slučaj, sve dok “stav ne daju resorne instutucije koje se trenutno bave tim pitanjem“.

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava za slučaj su saznali iz medija, i “nije im namjera da prejudiciraju nalaz institucija koje su dužne da ispitaju cijeli slučaj“.

Iz kancelarije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda saopštili su da će “za sada pratiti postupanje nadležnih organa u slučaju navodnog zlostavljanja tri učenice“, podsjetivši da je o tako osjetljivim temama potrebno izvještavati sa posebnim senzibilitetom prema potencijalnim žrtvama i zaštititi njihovu privatnost.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja objasnili su da Centar za socijalni rad Kotor postupa u tom predmetu, a da prema njihovim evidencijama ta ustanova brine o tri djevojčice. Kako navode stručni radnici Centra za socijalni rad, radi zaštite maloljetnih djevojčica obavili su niz razgovora sa njima.

“Obavljeni su i zdravstveni pregledi kod pedijatra i kod ljekara specijaliste ginekologa. Nakon procjene stručnog tima, rješenjem Centra za socijalni rad Kotor uveden je nadzor nad vršenjem roditeljskog prava, a shodno navedenom nadzoru obavljaju se redovne terenske posjete i savjetodavni rad”, dodaju u Ministarstvu.

Izvor: Pobjeda

Leave a Reply