Sumnja se da su seksualno uznemiravane tri djevojčice u Centru za sluh u Kotoru

Foto: Ilustracija

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru formiran je predmet zbog sumnje da su tri djevojčice iz Resursnog centra za sluh i govor u Kotoru seksualno uznemiravane, potvrdili su iz Tužilaštva za Dan.

Kako nezvanično saznaje taj list, djevojčice uzrasta osam, 11, i 13 godina navodno su seksualno uznemiravane tokom jednog školskog izleta.

“U Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru formiran je predmet povodom navedene prijave. Postupajući tužilac je službenicima Odjeljenja bezbjednosti Kotor naložio preduzimanje određenih izviđajnih radnji i o tome obavijestio Centar za socijalni rad. Nakon prikupljanja potrebnih podataka i utvrđivanja relevantnih činjenica, biće donijeta odluka”, kazala je portparol Osnovnog državnog tužilaštva, državna tužiteljka Tijana Čelanović.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja takođe su potvrdili da Centar za socijalni rad Kotor postupa u ovom predmetu, a prema njihovim evidencijama oni trenutno brinu o tri djevojčice za koje se pretpostavlja da su žrtve uznemiravanja.

“Povodom pitanja da li je Centar za socijalni rad Kotor preduzeo mjere zaštite dvije djevojčice iz Resursnog centra za sluh i govor Kotor za koje se sumnja da su seksualno zlostavljane ističemo da je CSR Kotor u saznanju da se radi o tri djevojčice za koje se sumnja da su žrtve seksualnog nasilja, te je Centar preuzeo mjere iz svoje nadležnosti u cilju zaštite djevojčica”, kažu u Ministarstvu.

Navode da su stručni radnici Centra za socijalni rad Kotor u cilju zaštite maloljetnih djevojčica obavili niz razgovora sa njima.

“Obavljeni su i zdravstveni pregledi kod pedijatra i kod ljekara specijaliste ginekologa. Nakon procjene stručnog tima rješenjem Centra za socijalni rad Kotor uveden je nadzor nad vršenjem roditeljskog prava, a shodno navedenom nadzoru obavljaju se redovne terenske posjete i savjetodavni rad”, dodaju u Ministarstvu.

Na pitanje da li su djevojčice ispisane iz škole i udaljene od lica koja se sumnjiče da su ih seksualno zlostavljala, u ministarstvu navode da one nijesu smještene u Resursnom centru za sluh i govor “Dr Peruta Ivanović” od tekuće 2018/19. godine, već u školu dolaze svakodnevno tako što ih majka ili očuh dovode u školu i odvode iz škole.

“Takođe, napominjemo da je škola tj. Resurni centar za sluh i govor koji pohađaju djevojčice “pokriven” video-nadzorom i da su djevojčice pod stalnim nadzorom vaspitnog osoblja”, navode u Ministarstvu.

U Resursnom centru za sluh i govor “Dr Peruta Ivanović” kazali su da ne žele da komentarišu navedene optužbe.

“Apsolutno nam nije ni na kraj pameti da komentarišemo te užasne optužbe. Nadležni organi su ti koji će utvrditi činjenično stanje, ukoliko je pokrenut izviđaj, a mi još nemamo informaciju da jeste. Mi smo već u jednom navratu sa iste adrese bili suočeni sa istom optužbom, koja na kraju nije našla utemeljenje u ljekarskim i drugim izvještajima policije i Centra za socijalni rad. Izuzetno vodimo računa o našim učenicima i žao nam je što se naša ustanova na ovaj način predstavlja javnosti”, saopštili su iz Resursnog centra.

Centri za socijalni rad u Crnoj Gori registrovali su u posljednjih pet godina 37 djece koja su bila žrtve seksualnog zlostavljanja.

Izvor: Dan

Comments

Leave a Reply