Kako do zdravih stalnih zuba

Foto: Ilustracija

Prvi stalni zubi se mogu očekivati već posle 5. godine (uglavnom između 6 i 7 godina). Najčešće prvo izlaze donji sjekutići, a zatim prvi stalni molari (popularno šestice), mada je moguć i obrnuti redosljed.

Ovo je veoma značajan period, koji umnogome određuje budućnost stalnih zuba ali zbog lošeg zatečenog stanja (oboljeli mliječni zubi), neformiranih higijenskih navika i nepravilne ishrane, često se dešava da „šestice“ nijesu ni iznikle u potpunosti, a već imaju razvijeni karijes.

Zdravlje zuba kod naše školske djece je na veoma niskom nivou; u uzrastu od 6 do 7 godina u prosjeku djeca imaju po jedan obolio stalni zub (od 8 do 12 prisutnih), u 12. godini to je već 3-4.

Kod odraslih izuzetno je veliki procenat osoba sa izvađenim stalnim molarima (šestice i sedmice). U svijetu je to daleko, daleko povoljnije (prosječno između 1 i 2 oboljela zuba po djetetu u 12-oj godini).

Potpuno je zastario i pogrešan pristup, orjentisan samo da se kod djece traga za karijesnim defektima na stalnim zubima i da se takvi zubi plombiraju, jer je tada previše kasno. Plombiranje ne zaustavlja razvoj karijesa na drugim površinama istog zuba kao i na ostalim zubima.

Ranim otkrivanjem rizičnih momenata i početnih oštećenja zubne gleđi (bijele mrlje) moguće je u potpunosti spriječiti izradu plombi.

Zdravlje stalnih zuba je u velikoj mjeri uslovljeno stanjem mliječnih zuba koje je na našim prostorima, prema zvaničnim izvještajima nadležnih institucija „katastrofalno“.

Šta je potrebno uraditi da stalni zubi budu bez plombi?

Kada su prisutni oboljeli mliječni zubi

I jedan jedini karijes na mliječnim zubima (ili više plombi od ranije) znak je velikog rizika (prisustva bakterija i rizičnih navika) i takva djeca treba da budu u posebnom preventivnom režimu koji obuhvata:

  • Određivanje dominantnih faktor stepena rizičnosti na osnovu posebnih testova i aktivni uticaj na promjenu rizičnih navika posebno kada je reč o ishrani i higijrni zuba.
  • Zatvaranje karioznih defekata na mliječnim zubima ako je moguće da se postavi ispun (plomba, fabrička krunica), ili vađenje inficiranih zuba (otok, fistula) i razorenih koje nije moguće izliječiti. Neozbiljne su priče o čuvanju prostora sa otvorenim (drenaža), oboljeliim mliječnim zubima. Razoreni zubi ne čuvaju prostor, izvor su karioznih bakterije, i dovode do infekcije u kosti koja ugrožava opšte zdravlje kao i klice stalnih zuba.
  • Uklanjanje (ili bolje reći stavljanje pod kontrolu) bakterija koje izazvivaju karijes. To se danas može uraditi određenim sredstvima u obliku gelova, rastvora ili žvakaćih guma i bombona koji sadrže određene aktivne supstance. To može da odradi isključivo stomatolog.
  • Korišćenje sredstava za remineralizaciju početnih oštećenja gleđi (koja se često i ne vide kao „bijele mrlje“, ali su prisutna), kao i za jačanje novoizniklih stalnih zuba. Kada se zub pojavi u usnoj duplji gleđ nije potpuno zrela (nije potpuno formirana kristalna rešetka na površini) i osjetljivija je na dejstvo kiselina iz zubnog plaka. Da bi sazrela, poterbno je prisustvo kalcijuma, fosfata i fluora koji u, karijesom zahvaćenim ustima, teško dospijevaju do površine zuba, zbog zubnog plaka. Sredstva za remineralizaciju prepisuje stomatolog i sprovodi redovnu kontrolu njene uspješnosti. Najbolje je da se sa njihovom primjenom (kao i sa zubnom pastom za odrasle) započne i prije nicanja stalnih zuba tj. oko pete godine.
  • Sva djeca u uzrastu preko 6 godina, treba da počnu da koriste zubnu pastu za odrasle sa koncentracijom fluora preko 1000ppm (1mg/kg). Dijete treba i da se osamostaljuje u pranju zuba, ali uz obaveznu kontrolu kvaliteta četkanja od strane roditelja, ako je moguće uz povremenu provjeru sa tableticama za otkrivanje plaka.
  • Posljednji je trenutak da se započne sa redovnim čišćenjem međuzubnih prostora i to od strane roditelja (preporučuje se da oni čiste koncem ili međuzubnom četkicom najmanje do 10. godine).
  • Veoma je korisno što ranije izvršiti zalivanje fisura stalnih zuba, ali i fisura mliječnih zuba („petice“ pogotovu koji još nemaju karijes).

Preporučuju se redovne kontrole na najmanje 3 mjeseca gdje će se provjeravati stepen održavanja oralne higijene i kontrolisati razvoj novih početnih oštećenja. Krvarenje iz desni je siguran pokazatelj da se higijena zuba ne sprovodi kvalitetno.

Kada dijete ima sve zdrave mliječne zube

U našoj sredini ovakva situacija je veoma rijetka. Ona znači da se u porodici sprovode zdrave higijenske navike i da je ishrana manje kariogena. To ne smije dozvoliti opuštanje jer je rizik prema zubnom kvaru veoma promjenjiva kategorija. U svakom slučaju situacija je značajno povoljnija i za roditelja i za stomatologa. Neophodno je sprovesti sljedeće mjere:

  • Prvo je potrebno provjeriti da li je to zaista tako, što se često ne može otkriti samo običnim kliničkim pregledom (pogotovu kod gustih zuba) već su potrebne i dodatne metode otkrivanja karijesa na bočnim površinama zuba. To su situacije kada roditelji tvrde da su se zubi „pokvarili preko noći“.
  • Potrebno je isto tako uraditi testove rizika i djelovati na uklanjanje rizičnih faktora.
  • Obavezno zaliti fisure.
  • Početi sa korišćenjem zubne paste za odrasle.
  • Ako testovi rizičnosti ukazuju na srednji ili visoki rizik neophodno je uvesti antibakterijske mjere, sredstva za remineralizaciju gleđi zuba, lokalne preparate fluora i sprovoditi češće kontrole.
  • Provjeravati održavanje oralne higijene, obučiti roditelje kako to da rade i posebno za održavanje međuzubnih prostora.

Kontrolni pregledi na 6 mjeseci

Kompletan arsenal svih ovih mjera sigurno može da obezbijedi potpuno zdrave stalne zube bez obzira kakva je genetika. Što se veći broj mjera primenjuje šansa da se to ostvari biće veća. Većina stomatologa će reći da je ovakav režim nemoguć, jer najveći broj naše djece ima oboljele (uglavnom) ili plombirane mliječne zube (siguran znak da posjeduju aktivan karijes) i da se sve to ne može postići u ovakvim uslovima i sa ovakvim sredstvima.

Možda se to ne može ostvariti sa 100 odsto populacije, ali svaki roditelj mora da zna da njihovo dijete može da ima potpuno zdrave stalne zube i šta je sve potrebno kao i gdje mogu to da ostvare. Ako tragamo za izgovorima uvijek ćemo ih pronaći.

Roditelji ipak moraju da znaju da je zdravlje zuba, u današnjoj surovoj potrošačkoj civilizaciji, pored svega ostalog i najjeftinije rješenje, i da isključivo od njih zavisi da li će ga pružiti svojoj djeci.

Izvor: drjovan.biz

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply