Vrtić u Tuzima otvara vrata u septembru, biće mjesta za 220 mališana

Foto: Direkcija

Vrtić u Tuzima, čija je gradnja u toku, počeće sa radom u septembru, a djeci će na raspolaganju biti 220 mjesta, najavljeno je iz Uprave javnih radova (UJR).

Taj projekat se realizuju kroz program Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) za izgradnju sedam vrtića širom Crne Gore, a da investicija iznosi za jedinicu u Tuzima je vrijedna oko 1,65 miliona EUR. U Tuzima ne postoji ni jedan državni vrtić, a predškolsko vaspitanje je organizovano samo za djecu predškolskog uzrasta u okviru OŠ “Mahmut Lekić”.

Iz Uprave su agenciji MINA kazali da će početak rada vrtića u septembru mnogo značiti, kako za roditelje, tako i za  kvalifikovani kadar sa tog područja za koji će biti otvorena nova radna mjesta.

Vrtić će raditi u okviru Javne predškolske ustanove “Đina Vrbica”, koja trenutno ima 18 vaspitnih jedinica na teritoriji cijelog grada i oko pet hiljada djece uzrasta od jedne do šest godina.

Predškolska ustanova u Tuzima, površine 1,4 hiljade metara kvadratnih, imaće 11 radnih soba, multifunkcionalni prostor, kuhinju, prostorije za zaposlene, kao i ostale prateće sadržaje. Šest soba će biti namijenjeno potrebama vrtića, a pet za jaslice.

Iz te institucije, koja od 1. januara funkcioniše kao samostalan organ, kazali su da su od maja prošle godine, kada je izvođač Eurozox ušao u posao, do danas, završeni zemljani radovi, izrada AB konstrukcije objekta i zidarski radovi.

“U toku su završni radovi na krovnom pokrivaču, postavljanje spoljnje i unutrašnje bravarije, malterisanje, ugradnja instalacija, fasaderski radovi i podizanje ograde. Svi radovi teku planiranom dinamikom, pa se očekuje da objekat bude predat na upotrebu u junu”, kazali su iz Uprave.

Kako su naveli, početku radova prethodio je tenderski postupak, koji je Uprava javnih uspješno sprovela u skladu sa CEB procedurom.

Iz Uprave su naglasili da, zajedno sa Vladom, na teritoriji Opštine Tuzi planiraju još jedan kapitalan projekat – izgradnju osnovne škole na Karabuškom polju, procijenjene vrijednosti 4,5 miliona EUR.

„Tokom ove godine predviđeno je sprovođenje javnog konkursa za izbor urbanističko-arhitektonskog rješenja, izradu i reviziju tehničke dokumentacije, za što je kapitalnim budžetom opredijeljeno 50 hiljada EUR“, naveli su iz Uprave.

Ovo je jedan od sedam vrtića koji treba da budu sagrađeni u 4 crnogorske opštine, zahvaljujući inicijativi udruženja Roditelji koju je podržalo preko 6 hiljada građana a koji su 2012. godine tražili od Vlade da riješi problem prebukiranosti u dijelu javnih predškolskih ustanova.

Nakon tog zahtjeva Vlada je odlučila da se zaduži i obezbijedi novac uz pomoć kredita Banke za razvoj Savjeta Evrope. Za sada su završena samo dva od sedam vrtića.

Izvor: MINA

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply