U posljednjih pet godina seksualno zlostavljano 37 djece

Foto: Ilustracija

Centri za socijalni rad u Crnoj Gori u posljednjih pet godina registrovali su 37 slučajeva u kojima su djeca bila žrtve seksualnog zlostavljanja, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Broj podnesenih prijava centrima bio je veći, ali je nakon postupka utvrđeno da su neke bile neosnovane.

Socijalni radnici kazali su da su počinioci gnusnog djela nad djecom osobe iz svih socio-ekonomskih klasa i razne životne dobi.

“Obično su to starije osobe van porodice, srodnici, komšije, nastavnici, strani državljani, ali u nekim slučajevima i srodnici u prvoj pravoj liniji srodstva otac ili očuh”, navode iz Ministarstva.

Na pitanje Dana koliko slučajeva seksualnog zlostavljanja djece je dobilo sudski epilog, u nadležnom resoru kažu da centri za socijalni rad imaju podatak da je na sudu završilo 11 slučajeva.

“Za preciznije podatke nužno je stupiti u kontakt sa nadležim sudovima, a svi slučajevi su prijavljeni Upravi policije. Međutim, u više navrata nakon sprovedenog postupka, prijave seksualnog nasilja nijesu potvrđene”, kazali su iz Ministarstva.

Oni su rekli da su centri za socijalni rad preduzimali sve aktivnosti kao podršku žrtvama, a jedna od njih je i izmještanje iz porodice i smještaj u ustanovu.

Izvor: Dan

Comments

  1. Svima koji na bilo koji način zlostavljaju djecu, svima želim da se živi raspadaju, a takođe isto to i onima koji cutea možda znaju za tako nešto ili pak naslućuju!

Leave a Reply