Do kraja školske godine još 2 hiljade đaka obilazi Narodni muzej i Zetski dom

Foto: Ministarstvo prosvjete

U okviru projekta Dan umjetničkog obrazovanja još oko dvije hiljade djece će do kraja ovog polugodišta besplatno obići Narodni muzej na Cetinju i Kraljevsko pozorište Zetski dom, u kojem će za njih biti igrane predstave, najavljeno je iz Ministarstva prosvjete.

Đaci će te dvije institucije kulture posjetiti u organizaciji Ministarstva prosvjete i Zetskog doma, uz podršku Narodnog muzeja.

Djeca će moći da razgovaraju sa glumcima Zetskog doma i na taj način se upoznaju sa kreiranjem predstava, saopštili su ministar prosvjete Damir Šehović i umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Lidija Dedović.

Iz Ministarstva prosvjete su kazali da se posjete organizuju u sklopu projekta pod nazivom Dan umjetničkog obrazovanja, koji je počeo prošle godine, kada je nekoliko hiljada djece besplatno obišlo Zetski dom.

“Zaključno sa ovim polugodištem više od pet hiljada djece iz 30 škola širom Crne Gore će učestvovati u projektu. Učestvuju učenici osmog i devetog razreda osnovnih škola i prvog razreda srednjih škola iz svih krajeva Crne Gore”, kazali su iz Ministarstva.

Nadležni razmatraju mogućnost da ta aktivnost postane stalna, kako bi se podstaklo kritičko promišljanje djece i interesovanje za umjetnost.

Šehović je rekao da Ministarstvo prosvjete insistira na kreiranju potpuno nove atmosfere u obrazovnim ustanovama, kojom se gradi ne samo znalac, već osoba sa stavom u vezi sa time šta je lijepo, dobro i kvalitetno, bilo da je riječ o muzici, filmu, pozorištu ili bilo kom drugom vidu kulturnog stvaralaštva.

“Najkonkretniji način na koji možemo takav cilj realizovati, jeste organizacija ovakvih projekata. Đaci koji učestvuju u projektu dolaze iz osmih i devetih razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola, odnosno u periodu su života kada cijenimo da im moramo ponuditi mnogo više od ex katedra predavanja”, rekao je Šehović.

On je naveo da je upoznavanje djece sa Prijestonicom Cetinje, ulazak u pozoriše, uvid u rad glumaca iza scene, razumijevanje ono što umjetnik pokušava da poruči, učenje da gledaju ispod površine i profilisanje ukusa, predstavlja samo dio onoga što se takvim projektima pokušava postići.

“U pripremi je i projekat sličnog cilja sa danilovgradskom gimnazijom o kojem će javnost biti ubrzo obaviještena, čime opet pokazujemo potpuno usmjerenje na to da naši đaci izađu iz škole kao kvalitetne ličnosti sa konstruktivnim stavom prema okruženju i kapacitetom da preispituju stvari prije usvajanja“, zaključio je Šehović“

Tokom posjeta djeca imaju besplatan prevoz koji je obezbijedilo Ministarstvo prosvjete, kao i lunch-pakete.

“Spajamo kulturu i obrazovanje u jednu novu, praktičnu misiju. Velika nam je čast i zadovoljstvo da učestvujemo u projektu koji se pokazao izuzetno uspješnim”, rekla je Dedović.

Ona smatra da djeca moraju imati kritički stav prema društvu.

“Cijenili smo da upravo sa ovim uzrastom: kraj osnovne i početak srednje škole, možemo da pokrenemo jedan novi proces. Zetski dom je bio i biblioteka i arhiv te mu ovime vraćamo istorijsku, praktičnu misiju. Djeca su oduševljena, razgovaraju sa respektabilnim umjetnicima, a igraju se predstave za koje mislimo da su djeca spremna u smislu da kroz njih razvijaju stavove prema životu i novi emotivni svijet”, navela je Dedović.

Direktorica škole “Milorad Musa Burzan”, Andreja Sokić, kazala je da je za modernu školu ključno povezivanje prosvjete i kulture.

“Ono što uče u okviru redovne nastave iz umjetnosti djeca sada mogu da dožive. Ovakvi projekti imaju ključni uticaj na razvoj umjetničkog ukusa djece u osjetljivom periodu odrastanja. Tri stotine učenika iz naše škole će učestvovati u projektu”, rekla je Sokić.

Izvor: MINA

Comments

  1. Licno pozdravljam ideju! Meni inace mnogo smeta sto djeca placaju ulaz recimo u Mauzolej na Lovcenu. Vidim i ovdje je naglaseno da je posjeta Zetskom domu besplatna. Naplacivanje ulaza u ovakve objekte utice na osjecaj patriotizma. A i bude nekako neprimjereno kad djeca, iako stranci, ne placaju ulaz u npr. Luvr.

  2. Meni smetaju izmisljene skole prirode.Vise mi se svidja ideja obilaska nekih gradova/nacionalnih parkova /muzeja jednom mesecno,nego boravak od nepuna 4 dana u Naftagasu za 135e ili 80e za nepuna 3 dana…Jos kad procitam da su u cenu uracunate naplatne rampe ili drumarina koja u CG ne postoji 😂😂😂😂😂😂

Leave a Reply