Zabranjeni neprikladni programski sadržaji za djecu

Agencija za elektronske medije donijela je odluku da ograniči emitovanje neprikladnih sadržaja za djecu u Crnoj Gori, tako da će svi operatori morati u osnovnom paketu da omoguće pristup samo uz PIN kod svim programskim sadržajima nepodobnim za maloljetnike mlađe od 18 sadržaju od 6 do 23 sata.

AEM je, kako navode, samoinicijativno usvojio izmjene Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima i Pravilnika o uslovima i postupku izdavanja odobrenja za pružanje audiovizuelnih medijskih usluga na zahtjev, kako bi stvorio uslove za bolju roditeljsku kontrolu sadržaja koji mogu štetiti fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloljetnika mlađih od 18 godina.

“Roditeljska kontrola se obezbjeđuje na način da su operatori obavezni da u osnovnom paketu, u periodu od 6 do 23 sata, aktiviraju mjere pinovanja (omogućavanje pristupa sadržaju samo uz korišćenje PIN koda), svih programskih sadržaja nepodobnih za maloljetnike mlađe od 18, a ne samo rijaliti programske sadržaje. Operatori su dužni da pinuju takve programske sadržaje svih emitera, bez obzira iz koje države se televizija emituje”, kazala je Elvira Ceković iz AEM-a.

Kako je dodala, ukoliko ova mjera ne obezbjeđuje efikasnu zaštitu maloljetnika od štetnih sadržaja, a program emituje ove sadržaje u kontinuitetu i svakodnevno, operatori su dužni da, u periodu od 6 do 23 sata, aktiviraju mjere roditeljske kontrole cijelog TV programa (pinovanje).

Izvor: CDM

Comments

Leave a Reply