Rekordan broj slučajeva malih boginja u Evropi prošle godine

U Evropi je prošle godine zabilježen rekordan broj slučajeva malih boginja, dijelom i zbog sve većeg broja “džepova”, djelova zemalja u kojima roditelji odbijaju vakcinaciju svoje djece, saopštila je Svjetska zdravstvena ogranizacija (SZO).

U isto vrijeme, navodi SZO, zabilježen je rekordan broj djece koja su dobila vakcinu što daje nadu da ovaj porast infekcije neće potrajati, prenosi Rojters.

U Evropi sa skoro 900 miliona stanovnika oko 82.600 ljudi u 47 zemalja zarazilo se malim boginjama tokom prethodne godine, što je najveći broj oboljelih u proteklih 10 godina, a od toga 72 slučaja su bila sa smrtnim ishodom.

Procjenjuje se da je u 34 zemlje je pokrivenost drugom dozom vakcine protiv boginja bila ispod 95 odsto.

Područja sa nižim brojem vakcinisanih, takozvani “džepovi”, na lokalnom nivou i dalje predstavljaju “otvorena vrata” za virus malih boginja, navela je u izjavi za javnost direktorka regionalne kancelarije SZO za Evropu Žužana Jakab.

Male boginje su visoko zarazno virusno oboljenje koje može izazvati gubitak sluha i oštećenja mozga kod djece, a kod težih oblika bolesti može dovesti i do smrti.

Pokrivenost vakcinacijom mora biti oko 95 odsto kako bi se spriječila cirkulacija virusa u zajednicama i dostigao takozvani “kolektivni imunitet “, navodi se u saopštenju SZO.

U mnogim zemljama pojavili su pokreti koji se bore protiv vakcine i pokušavaju da odvrate roditelje od imunizacije djece, uprkos jakim naučnim dokazima da su vakcine sigurne i efikasne.

U Italiji, vladajući antisistemski pokret Pet zvjezdica doveo je u pitanje sigurnost nekih vakcina i glasno osudio napore da se uvede obavezna vakcinacija.

U Izvještaju koji je Evropska komisija objavila prošle godine utvrđeno je da je imunizacija protiv boginja pala u 12 zemalja EU od 2010, a da je od 10 zemalja sa najnižim stepenom povjerenja u vakcinu u svijetu u Evropi čak sedam, prenosi Rojters.

Izvor: Tanjug

Comments

Leave a Reply