Počeo treći ciklus programa roditeljstva, ovoga puta i mame i tate

Treći ciklus programa Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje u organizaciji udruženja Roditelji, koji je počeo u srijedu, pohađa 13 roditelja među kojima su i trojica očeva, što je prvi put do sada, od kada se program realizuje.

Prema riječima Darije Petović Bambur koja zajedno sa Marijom Boljević vodi ovaj program, grupa se od prethodne dvije razlikuje i po tome što su u njoj i dva para odnosno oba roditelja dolaze zajedno.

Roditelji se najčešće prijavljuju za ovaj program da bi se pozabavili postavljanjem granica djetetu, nepoštovanjem instrukcija i pravila, i istrajavanjem u posljedicama.

“Neki roditelji su došli primarno zbog toga da bi uspostavili odnos povezanosti i povjerenja sa djetetom, kao i da bi djetetu pomogli da stekne samopouzdanje”, dodaje ona.

Roditelji se tokom programa upoznaju sa novim vještinama, odnosno načinima odgovaranja na svakodnevne izazove u vaspitanju.

Petović Bambur smatra izuzetno vrijednim to što se pokazalo da roditelji u grupi puno uče od iskustava drugih roditelja koje imaju priliku da čuju tokom 12 susreta koliko ih ima u jednom ciklusu programa.

“Pored tog dijela koji se tiče njihovog odnosa sa djetetom, roditeljima pružamo podsticaj da se pobrinu prije svega za sebe i svoje potrebe, čemu dodatno doprinosi podržavajuća atmosfera grupe”, zaključila je Petović Bambur.

Treći ciklus programa se realizuje uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore i UNICEF-a Crna Gora koji obezbjeđuje stručnu pomoć. Namijenjen je roditeljima djece uzrasta od dvije do devet godina koji žele da unaprijede komunikaciju i kvalitet odnosa sa djetetom, ali i riješe konkretan izazov/problem kada je roditeljstvo u pitanju.

Program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje nastao je kao plod partnerstva univerziteta Oksford, Kejptaun i Bangor kao i Klovnova bez granica iz Južne Afrike. Program je do sada realizovan u više zemalja širom svijeta, od Južne Afrike, preko Tajlanda, Filipina, Sudana i mnogih drugih..

Pročitajte još: Iskustva roditelja sa prvog i drugog ciklusa.

Leave a Reply