Učenici Medicinke škole snimili film o vršnjačkom nasilju

Srednja medicinska škola u Podgorici napravila je kratak film o vršnjačkom nasilju, u cilju prevencije i podizanja svijesti o ovoj temi među svojim učenicima, a u čijoj izradi je učestvovalo 12 srednjoškolaca.

Ovaj film će narednih dana pogledati svi učenici, a od naredne školske godine će se prikazivati na času odjeljenskog starješine đacima prvog razreda.

Film su snimili učenici sa svojom profesoricom sociologije Slavicom Radusinović. Oni u filmu pojašnjavaju šta je to vršnjačko nasilje, koji sve oblici vršnjačkog nasilja postoje, kako ono utiče na žrtvu, ko su najčešće žrtve, kako prepoznati nasilnika, ali i kako reagovati ako ste svjedok ili žrtva nasilja.

Profesorica Radusinović već dvije godine sa svojim učenicima obrađuje temu vršnjačko nasilje u školi.

Prema riječima direktora Kostića, na nivou škole urađeno je istraživanje koje je pokazalo da vršnjačkog nasilja ima, ali uglavnom verbalnog.

„Ohrabruju nas podaci naše psihološko-pedagoške službe da se broj slučajeva vršnjačkog nasilja smanjuje, ali dok god ga ima moramo raditi na prevenciji“, kazao je Kostić.

Navodi da je upravo zbog toga profesorica Radusinović realizovala ideju pravljenja ovog edukativnog filma.

Kostić smatra da se poseban kvalitet filma ogleda u činjenici da o problemu vršnjačkog nasilja u školi govore upravo učenici jer im, kako kaže, iskustvo pokazuje da vršnjačka edukacija daje dobre rezultate.

„Situacija je usloženjena činjenicom da je sada uglavnom riječ o verbalnom i internet nasilju, što pred sve nas, ne samo škole, već i roditelje i čitavo društvo, stavlja poseban izazov“, poručio je on.

Slavica Radusinović smatra da film šalje snažnu poruku u cilju prepoznavanja vršnjačkog nasilja i njegovog svođenja na najmanju moguću mjeru.

Kaže da često čuje da se rangira odgovornost ali da se ne slaže sa tim.

„Ako treba da govorimo o odgovornosti onda moramo svi zajednički snosimo istu odgovornost“, zaključila je Radusinović.

Kazala je da trenutno završavaju anketu sa roditeljima i dodala da sve to rade za djecu kao i da poboljšaju saradnju sa roditeljima.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply