Učitelj Sava ne disciplinuje učenike, uči ih samodisciplini

Učenici treba da budu u centru nastavnog procesa i da postižu maksimum, a na prosvjetnim radnicima je da im obezbijede uslove za to, smatra učitelj iz Osnovne škole Oktoih, Sava Kovačević koji objašnjava da ih ne disciplinuje, nego se trudi da ih nauči da oni sami sebe disciplinuju.

Kovačević je jedan od omiljenih učitelja u Glavnom gradu. Poznat je po tome što svoje učenike uči, njeguje, pazi… Za njih ne dozvoljava da se kaže ružna riječ. Na časovima kreativne radionice sa njima prži palačinke. Novu 2019. godinu je čestitao svakom svom učeniku, posebnim poklonom koji je sam pripremio.

Kovačević je dobitnik nagrade iz Fonda za kvalitet i talente, kao i priznanja regionalne asocijacije Najbolji nastavnici bivše Jugoslavije.

Za svoj odnos sa đacima kaže da je on uzajaman i da se temelji na poštovanju, prihvatanju, razumijevanju i toleranciji.

“Suština našeg posla jeste da je učenik u centru samog nastavnog procesa i da postiže maksimum, a mi smo ti koji ćemo te uslove obezbijediti i svako od njih može doći maksimalno do izražaja”, kaže Kovačević za Dan.

Dodaje da ga dosta često ljudi pitaju na koji način disciplinuje učenike.

“Ne disciplinujem ih, nego se trudim da ih naučim da oni sami sebe disciplinuju. Moraju biti svjesni šta njihovo ponašanje može da znači drugima i koliko može da utiče na druge i na sam proces učenja”, pojašnjava on.

Navodi da je škola institucija koja je otvorena i za roditelje i za lokalnu zajednicu.

“Mi smo ti koji stvaraju imidž i integritet društva. Tako da svako od nas predstavlja sebe ali i obrazovni sistem u Crnoj Gori”, smatra on.

Kako kaže, danas prosvjetni radnik od svoje plate ne može da živi.

“Tako da opet mora da se bavi nekim drugim poslom ili istim poslom na nekom drugom mjestu, što nije motivišuće. Bez obzira na to postoje oni koji daju svoj maksimum, i eto su prepoznati ne samo u Crnoj Gori nego i šire”, kaže ovaj učitelj.

Smatra da se nastava mnogo promijenila u odnosu na period kada je on sjedio u školskoj klupi. Tehnologija je, kao i u svim drugim sferama, zaživjela i u obrazovanje.

“Trudim se da primjenjujem različite oblike rada kako bi svaki učenik mogao doći do izražaja. Prateći njihove potrebe, interesovanja, mogućnosti i talente vrlo brzo u učionici iskristališe učenik koji ima sklonosti za određeni predmet i za određene stvari”, kaže učitelj Sava Kovačević.

Izvor: Dan

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Svaka čast! Medu ovakve ucitelje i pedagoge moram da pomenem Ljudmilu Đuranovic iz Milorad Musa Burzan..samo je zalosno sto ovu djecu”naslijede” pojedinci koji su došli samo platu da prime…a ucitelj, nastavnik je bukvalno drugi roditelj jer djeca u skoli provode po 8 sati…

  2. Imam privilegiju da je moje dijete učenik kod Save. Veliki čovjek, učitelj za primjer svima, odnos prema djeci-učenicima je kao da im je roditelj, tu se mnogo toga nauči od njega mimo onog iz knjiga, a sto se uglavnom zauvjek pamti.

Leave a Reply