Kako pomoći djetetu da se socijalizuje i pronađe drugare za igru

PIŠE: Anna Chulack, Fondacija Novak Đoković

Problem sa kojim se mnogi roditelji često susrijeću je kako da privole svoje dijete da se druži sa ostalom djecom u vrtiću, parku ili igraonici umjesto da se igra samo.

Odlazak na dječije rođendane ili slična okupljanja sa malim djetetom roditeljima često izgleda kao „trud ni oko čega“. Dok ćaskate sa drugim roditeljima, primjećujete da se vaše dijete sve vrijeme igra zasebno, iako je okruženo velikim brojem vršnjaka sa kojima može lijepo da se slaže. Možda ste zabrinuti zbog takvog njegovog ponašanja, posebno ako ste svjesni toga da druga djeca bar naizgled pokazuju inicijativu da se sprijatelje sa ostalima, dok kod vašeg djeteta to očigledno nije slučaj.

Iz raznoraznih razloga mnogi mališani ne razvijaju socijalne vještine istovremeno kad i ostali vršnjaci pa zato ne znaju kako da plivaju u moru novih interakcija i maksimalno iskoriste prilike za druženje. Sklapanje prijateljstva zahtijeva određene sposobnosti koje većina djece intuitivno ne posjeduje (vaspitanje, kao i karakter, ima važnu ulogu za njihov rast i razvoj).

Naša dužnost kao roditelja je da usmjeravamo i pozitivno podstičemo dijete kako bi razvilo socijalne veštine koje će koristiti do kraja života.

Savjeti za treniranje djeteta socijalnim veštinama

Prije nekoliko sedmica slučajno sam čula jednu majku kako govori prijateljici da je njen sin „beznadežan slučaj“ jer ma koliko se trudila da ga navede da nešto uradi, on bi radije učinio nešto po svojoj volji. Nasuprot uvjerenju koje dijeli većina roditelja da u takvim situacijama ne postoji ništa što ova mama može da preduzme kako bi svoje dijete naučila određenim stvarima, od ključnog značaja je da vjerujete u sebe i svog mališana kada je riječ o treningu socijalnih veština. U suprotnom, veća je vjerovatnoća da će mališan naučiti da živi u skladu sa očekivanjima i da neće dostignuti svoj puni potencijal – na primjer, ukoliko iskreno ne vjerujete da će dijete znati da se igra sa svojim vršnjacima, ili da možete da ga naučite kako da se sprijatelji, ono će osjećati isto nepovjerenje i sumnju i zato će mnogo više oklijevati ili čak odbijati to da učiniti.

Sada kada vjerujete u sebe i svog mališana, slijedi nekoliko savjeta kako da mu ukažete na to da igra sa drugom djecom može da bude zabavna. Iako rezultati neće biti odmah vidljivi, kako vrijeme odmiče vaši napori će uroditi plodom i dijete će aktivno tražiti priliku da se druži sa drugim mališanima koji su kao i on/ona raspoloženi za igru.

  1. Izvedite dijete u park i neka u početku samo posmatra kako se njegovi potencijalni drugari igraju. Takođe, dajte mu vremena da razmisli na koji način bi mogao da im se pridruži. Na primjer, ako vidite da se dva djeteta igraju doktora, skrenite svom mališanu pažnju na njih, objasnite mu ako je potrebno šta rade i pitajte ga koja bi bila njegova uloga u igri (pacijent, doktor, medicinska sestra).
  2. Priđite (potencijalnim) drugarima u pratnji svog mališana. Ukoliko ih pitate da li vaše dijete može da im se priključi u igri, vjerovatno će pristati. Ostanite sa svojim mališanom na kratko kako biste mu pomogli da postane punopravan član igre ili mu možda čak i pokazali njena pravila. Na taj način pozitivno ćete uticati na djetetovo samopouzdanje i umanjićete strah sa kojim mališan mora da se izbori kako bi se igrao sa drugom djecom ili pridružio se već uspostavljenoj igri ili grupi. Sledeći put kada priđete nekoj djeci, možete da podstaknete svog mališana da tada on sam pita da li može da se igra sa njima.
  3. Potrudite se da istaknete zajednička interesovanja/želje među djecom. Kao što je za vas prirodno da se sprijateljite sa nekim ko voli slične stvari kao i vi, ista stvar važi i kada su djeca u pitanju. Recite svom mališanu da i druga djeca vole da se igraju superheroja ili da obožavaju sladoled od čokolade. Ukazujući djetetu na to da ima i drugih dječaka i djevojčica koji dijele njegova interesovanja, ono će biti manje oprezno i stidljivo zbog socijalizacije.
  4. Budite posrednik u komunikaciji i saradnji među djecom. Na primjer, možete da im pomognete da počnu nešto da prave sa lego kockicama, a zatim neka svako dijete, smjenjujući se sa ostalim učesnicima u igri, dopuni konstrukciju djelićem po svom izboru. Za tren oka mališani će, da toga nijesu ni svjesni, zajedno napraviti malo remek-djelo, a igra u kojoj je vaše dijete do tada uživalo samo postaće uzbudljiva kolektivna aktivnost.
  5. Postepeno se udaljite kada vaše dijete uspostavi kontakt sa drugim mališanima. Preuzmite ulogu posmatrača. Ako vidite da vaše dijete lijepo komunicira i igra se sa drugom djecom, ne ometajte ih.
  6. Ponudite svom mališanu više različitih prilika za druženje. Postoji mnogo načina na koje vaše dijete može da upozna nove drugare – ugovoreno vrijeme za igru sa djetetom vašeg prijatelja ili rođaka, odlazak u igraonicu i vrtić samo su neki od njih. Kombinujući ih i pokazujući mališanu da može da se druži u različitim kontekstima i okruženjima, ojačaćete njegovo samopouzdanje i omogućićete mu da zavoli drugu djecu i rado se igra sa njima.

Bebo2

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply