Peticijom tražili vrtić, ali i izmjenu lokacije

Pokretači građanske inicijative za izgradnju novog vrtića u Baru saglasni su sa navodima Ministarstva prosvjete da su i građani te opštine tražili peticijom izgradnju vrtića, ali su ukazali i da je veliki broj potpisnika te peticije podržao i novu, kojom se traži izmjena neadekvatne lokacije za tu ustanovu.

“Još jednom ističemo da ne postoji nijedan suvisao razlog za izgradnju predškolske ustanove u školskom dvorištu koje koriste tri škole, u ulici u kojoj nezavisno od vremenskih prilika svakodnevno nastaje saobraćajni kolaps i to za 375 naših najmlađih sugrađana, čija dobrobit ovakvim projektom biva ugrožena. Dalje, nije nam odgovoreno na pitanje kako će se u novostvorenim uslovima djeca zaštiti u slučaju bilo kakve katastrofe, i to ne samo djeca iz vrtića, već i djeca iz OŠ “Blažo J. Orlandić” kao i đaci Gimnazije i Srednje ekonomsko ugostiteljske škole”, navodi se u saopštenju građanske inicijative.

Kako su istakli, Ministarstvo nijednom riječju nije objasnilo “zašto je Crna Gora morala da masakrira 93 stabla čempresa i amfiteatre, čitav park u centru grada, pored brojnih drugih neiskorištenih parcela u blizini – Crna Gora za koju se svi nadamo da će povratiti svoj atribut ekološke države”.

“Osvrnimo se takođe i na navod da je SO Bar iskazala jasan stav o građanskoj inicijativi. Podsjetimo se, SO Bar je glasala sa 14 glasova u korist inicijative, 7 glasova protiv i 13 uzdržanih. Jedini jasan stav je da peru ruke od svojih obaveza prema građanima Bara. Veoma je interesantno da u saopštenju Ministarstva, označavaju upravo opštinu Bar kao glavnu i odgovornu za planiranje ovog projekta”, kazali su iz inicijative.

Kako tvrde, nadležni su pokazali nevjerovatan stepen otuđenosti od svojih sugrađana.

“Takođe, kad se kaže da je izdvojeno 2,5 miliona eura, treba valjda da piše da smo dobili kredit, ne da dajemo već zarađen novac, kako bi se moglo protumačiti. Mi uzmemo kredit, koji ćemo mi da vraćamo, a vi ćete od njega da stvorite nešto od čega će nas biti sramota. Jer nas jeste sramota što ovaj projekat nismo zaustavili u njegovom povoju, iako nismo imali načina da znamo za njega, a pored taktika koje se koriste kako bi javne rasprave bile dostupne jednako koliko i šetnja po Mjesecu, samo za nekoliko probranih”, saopšteno je iz inicijative.

Novi objekat u Baru, na čiji se početak gradnje čeka od 2014. godine, jedan je od 7 vrtića koji treba da budu sagrađeni u 4 crnogorske opštine, zahvaljujući inicijativi Udruženja koju je podržalo preko 6 hiljada građana a koji su 2012. godine tražili od Vlade da riješi problem prebukiranosti u dijelu javnih predškolskih ustanova.

Nakon tog zahtjeva Vlada je odlučila da se zaduži i obezbijedi novac uz pomoć kredita Banke za razvoj Savjeta Evrope, ali je taj proces i do sada bio prilično spor posebno u Baru, i bez novonastale situacije. Za sada su završena samo dva od sedam vrtića.

Udruženje Roditelji je krajem oktobra prošle godine pisalo predsjednicima Opštine i Skupštine opštine Bar u vezi sa gradnjom vrtića u Baru, sa zahtjevom i molbom da se iskoriste svi mogući kapaciteti, kako bi hitno bio riješen aktuelni problem, ali se i skratilo vrijeme čekanja na vrtić.

Izvor: RTCG/Roditelji.me

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply