Počele prijave za novi ciklus besplatnog programa roditeljstva

Udruženje Roditelji nastavlja sa organizacijom besplatnog dvanaestonedjeljnog programa roditeljstva u Podgorici, za roditelje djece uzrasta od 2 do 9 godina, čiji treći ciklus počinje 6. februara.

Učili vještine optimalnog vaspitanja, briga o sebi kako bi djetetu pružili najbolje

Program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje koji je udruženje Roditelji počelo da realizuje početkom prošle godine namijenjen je roditeljima koji žele da unaprijede komunikaciju i kvalitet odnosa sa djetetom, ali i riješe konkretan izazov/problem kada je roditeljstvo u pitanju. Program vode psihoterapeutkinja, Darija Petović Bambur i psihološkinja Marija Boljević.

Program se realizuje u maloj grupi, a svaki od roditelja na početku odabira jedan konkretan cilj u odnosu sa djetetom na kojem želi da radi u toku trajanja programa. Na takav način roditelj na konkretnom primjeru vježba nove vještine, koje kasnije može primijeniti na sve ostale poteškoće u vaspitanju. Osim toga, rješavajući jedan konkretan problem, roditelj mijenja cjelokupan odnos sa djetetom.

Prijave sa kontakt podacima, imenom, prezimenom i uzrastom djeteta se šalju na email adresu [email protected] ili broj telefona 020 22 10 00 ili u inbox Facebook stranice portala Roditelji.

Program je koncipiran tako da iz sedmice u sedmicu roditelji usvajaju po jedan princip u vaspitanju, počevši od izgradnje odnosa sa djetetom, pa sve do postavljanja granica.

Na radionicama će roditelji u grupi raditi na konkretnim situacijama, koje im je onda samim tim lakše da izvedu kasnije kod kuće, sa djecom.

„Dobijaće konkretne zadatke koje treba da vježbaju sa djetetom kod kuće, ali to nisu aktivnosti koje iziskuju izdvajanje dodatnog vremena, već se odnose na situacije koje se već događaju i sastavni su dio svakodnevice“, pojašnjava Petović Bambur.

Kako bi program imao efekta, polaznici su obavezni da redovno prisustvuju tokom 12 sedmica. Međutim, ukoliko se desi da polaznik preskoči neki susret, voditelji programa će se potruditi da to sa polaznikom nadoknade individualno.

Sastanci će biti održavani svake srijede, od 18 do 20 sati.

Susreti će biti organizovani jednom sedmično, i to srijedom, u trajanju od 2 sata, a prvi je predviđen za 6. februar. Osim toga, povremeno će se praktikovati i telefonsko savjetovanje, naročito ukoliko se roditelj suočava sa dodatnim poteškoćama ili ima nedoumica u vezi sa načinom na koji izvodi zadatke.

Program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje nastao je kao plod partnerstva univerziteta Oksford, Kejptaun i Bangor kao i Klovnova bez granica iz Južne Afrike. Program je do sada realizovan u više zemalja širom svijeta, od Južne Afrike, preko Tajlanda, Filipina, Sudana i mnogih drugih, a u Crnoj Gori se sprovodi uz podršku UNICEF-a.

Ovogodišnji ciklu Programa, Udruženje sprovodi uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

    • Poštovana, NIkšić nam je sljedeći grad u kojem ćemo raditi program, sada radimo na otvaranju Igračkoteke i Razvojnog centra a kada budemo imali prostor planiramo upravo u njemu da organizujemo!

Leave a Reply