Desetomjesečni dječak nije preminuo od gripa

Foto: RTCG

Laboratorijski nalaz desetomjesečnog dječaka koji je preminuo sinoć negativan je na virus gripa, kazao je doktor Senad Begić i objasnio da se radi o drugom respiratornom virusu koji nema epidemijski potencijal.

Nakon što su u Institutu za bolesti djece (IBD) preminuli desetomjesečni i dvoipogodišnji dječak iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) organizovali su konfenciju za novinare.

“Klinički centar zbog smrti djeteta naložio je obdukciju. Dječak je imao virus respiratornog karaktera. Dječak čija je smrt prijavljena jutros je laboratorijski obrađen bio je negativan na virus gripa. Radi se drugom respiratornom virusu koji je jako opasan, posebno za djecu u tom uzrastu. Ovaj virus nema epidemijski potencijal”, saopštio je dr Senad Begić.

Na IBD-u trenutno je hospitalizovano 101 dijete, od čega se šestoro sprema za otpust, a prema riječima Begića, nijedno nije životno ugroženo.

On ističe i da se grip kod nas shvata kao bezazlena bolest.

“U saradnji sa KC krenuli smo u reviziju svih pacijenata. Trenutno se obrađuju pacijenti od 80 godina i jedan od 50, koji su imali infekcije respiratornih organa. Trenutno je na bolničkom liječenju 19 pacijena od gripa”, saopštio je Begić.

Kako je dodao, na području Crne Gore ima 210 osoba sa simptomima gripa.

U uzlaznoj smo fazi epidemije, što je uobičajeno za ovo doba godine“, poručio je epidemiolog IJZ Senad Begić.

Navodi i da je riječ o virusu tipa A, uobičajenom za ovo doba godine, te da nije riječ o agresivnom, niti nekom novom soju, kako su pojedini mediji naveli.

Ljekari poručuju i da se od gripa umire, zbog mogućih komplikacija.

Izvor: Antena M/RTCG

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply