Ljekari se bore za život bebe, naložena obdukcija dječaka

Vrhovno državno tužilaštvo naložilo je, prema nezvaničnim informacijama Vijesti i Dnevnih novina, obdukciju dvoipogodišnjeg dječaka koji je preminuo usljed komplikacija virusom gripa. Stanje drugog djeteta, desetomjesečne bebe koja ima upalu pluća, nije promijenjeno i ljekari mu se i dalje bore za život, ali u njegovom slučaju još nije utvrđeno da li je riječ o istom virusu.

Direktor Dječje bolnice Saša Radović Vijestima je kazao da rezultat testa kod desetomjesečnog dječaka na grip još nije poznat, jer se na njega čeka od 24 do 36 sati.

Istakao je da dječak ima tešku infekciju pluća, da ljekari primjećuju vrlo male pomake, a da je on dobio antibiotsku, antivirusnu i simptomatsku terapiju.

“Na respiratoru je i vitalno ugrožen”, saopštio je Radović.

Dvoipogodišnji dječak iz Bara koji je prije tri dana preminuo usljed komplikacija virusom gripa prva je žrtva gripa ove godine.

Direktor Dječje bolnice je kazao da je naložena obdukcija i da dijete prema anamnezi, odnosno informacijama iz zdravstvenog kartona i od porodice, nije imalo hroničnu bolest. Dječak je liječen oko dvije nedjelje u Baru i Podgorici, a Radović je rekao da je test potvrdio virus gripa tipa A.

Iz Kliničkog centra je saopšteno da dječak koji je preminuo i desetomjesečna beba nijesu u srodstvu.

Saopšteno je i da su ostali pacijenti koji se liječe u Dječjoj bolnici stabilno i da nijesu životno ugroženi. U toj ustanovi povećan je broj djece sa respiratornim infekcijama.

“Iako ostala hospitalizovana djeca nijesu životno ugrožena, zbog pozornosti smo pojačali rad u Intenzivnoj njezi sa još jednim pedijatrom, kao i specijalistom anestezije sa reanimacije, da bismo mogli maksimalno da odgovorimo epidemiološkoj situaciji. Ljekari su u stalnoj komunikaciji sa Institutom za javno zdravlje i pedijatrima iz domova zdravlja”, kazali su iz institucije na čijem je čelu Jevto Eraković.

Kazali su i da djeca nijesu vakcinisana protiv gripa, jer po važećim preporukama ne spadaju u rizične grupe.

Institut za javno zdravlje apelovao je na sve koji su u povećanom riziku od razvoja komplikacija gripa da se vakcinišu.

Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom na to da je za razvoj antitijela potrebno da prođu dvije do tri sedmice.

Preporučuje se starijima od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog i kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama sa metaboličkim poremećajima, kao što je dijabetes, sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema i koje imaju transplantirane organe i ćelije. Imunizacija protiv gripa preporučuje se i starijima od 65 godina, hronično oboljelima koji žive u kolektivnom smještaju i zdravstvenim radnicima.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje vakcinu trudnicama, uz saglasnost sa ginekologom koji vodi trudnoću, kao i djece uzrasta od šest mjeseci do pet godina.

Prošle sedmice izabranim ljekarima javilo se 190 osoba sa simptomima nalik gripu, dok je virus laboratorijski potvrđen kod 36 pacijenata. Svi oboljeli imali su virus gripa tipa A.

Iz KC saopšteno je da imaju dovoljne količine lijeka „tamiflu“, koji se koristi za liječenje virusa gripa.

Iz Instituta za javno zdravlje su saopštili da Crnom Gorom ne hara novi virus, a povodom spekulacija da je dvoipogodišnji dječak, koji je preminuo prije tri dana u Dječijoj bolnici, žrtva novog virusa koji ne reaguje na ljekove protiv gripa.

“Ne postoje bilo kakve indicije da se radi o bilo kakvom novom soju virusa koji se nalazi u cirkulaciji, te je krajnje opasno davati mjesto i medijski prostor glasinama i raznim spekulacijama koje za cilj imaju da unesu nemir i paniku”, ističu iz Instituta.

Glavni problem je, pojašnjavaju, percepcija javnosti koja grip, kao i mnoge zarazne bolesti i dalje doživljava kao blagu i beznačajnu bolest, iako smo svjedoci da se smrtni slučajevi koji se povezuju sa infekcijom virusom gripe bilježe iz godine u godinu.

“Ne samo to, podaci iz nadzora ukazuju da je grip prema svim posljedicama koje ostavlja, uključujući i ekonomske, a koje su uglavnom direktno povezane sa njegovom masovnošću po društvo najteža zarazna bolest. Nažalost, smrtni slučajevi povezani sa infekcijom virusom gripa su moguće, i ne tako rijetke komplikacije”, naglašavaju iz Instituta.

Kod razvoja simptoma gripa prva mjera koju treba preduzeti je, ističu, mirovanje i društvena samoizolacija kako bi se smanjile mogućnosti razvoja komplikacija, ali i širenja virusa.

Ukoliko simptomi ne jenjavaju (naročito kod hronično oboljelih osoba i djece), ako se radi o febrilnom stanju koje je kontinuirano prisutno danima (temperature koje prelaze 38,5C), razvoja kašlja koji je sve intenzivniji, osjećaja nedostatka daha, ubrzanog i otežanog disanja, osjećaja jake malaksalosti i slabost organizma uz pojavu vrtoglavice, ističu, obavezno se javiti ljekaru koji će procijeniti stanje i sprovesti potrebni dalji dijagnostički i terapijski tretman.

Izvor: Vijesti/Dnevne novine

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Necemo se vakcinisati. Mi smo zdraviji sad nego dok smo se vakcinisali. Hvala vam sto brinete, jednom ste me ostetili vise ne dam!!! A medicina nam je toliko napredovala, i toliko ima vakcina svaki drugi covjek boluje od necega, svako drugo djete boluje od necega. Zao mi je samo sto narod ne otvori oci i malo pogleda dublje u medicinu. No neko oce da istrjebi narod . Pa razmislite malo? Kad ne bi bilo bolesti ne bi bilo ni ljekova, od cega ce farmomafija da zivi…

Leave a Reply