Dječak preminuo od gripa, drugom se bore za život

Dvoipogodišnji dječak iz Bara prva je žrtva gripa ove godine, dok se jednom djetetu u Institutu za bolesti djece bore za život ali za njega još nije potvrđeno da ima grip.

Direktor dječje bolnice Saša Radović saopštio je Dnevnim novinama da je prije dva dana preminulo dvoipogodišnje dijete, koje je u tu zdravstvenu ustanovu dovedeno nakon desetodnevnog liječenja u bolnicama u Baru i Ulcinju, dok je drugo dijete, staro 14 mjeseci, životno ugroženo.

“Dvoipogodišnje dijete muškog pola je došlo sa komplikacijama u Institut za bolesti djece iz Opšte bolnice u Baru nakon desetodevnog liječenja. Nezahvalno je sada davati procjenen, jer je riječ o djetetu koje je imalo komplikovanu gnojnu upalu pluća. Ipak, test je potvrdio prisustvo gripa”, kazao je dr Radović.

On smatra da je preminuli dječak adekvatno liječen od izabranih ljekara prije nego je došao u najveću zdravstvenu ustanovu, odnosno da su, kako je kazao, ljekari uradili sve po kliničkom planu hospitalizacije.

“Kod nas je, nažalost, doveden u takvom stanju sa povećanim nivoom ugroženosti, da prosto nijesmo mogli ništa da uradimo uprkos preduzetim mjerama intenzivne njege i reanimacije”, objasnio je dr Radović.

Kada je u pitanju jednogodišnje dijete čije je stanje za sada, kako kaže prvi čovjek Dječje bolnice, životno ugrožen, brzi test je bio negativan na grip. Objasnio je da procedura predviđa da se uz brzi, radi još jedan test, ali da se rezultati čekaju 24 sata.

“Za 14-mjesečno dijete brzi test na virus gripa je bio negativan, ali ide u tom pravcu. Imamo dva testa, jedan je brzi koji se radi odmah po prijemu, koji nam služi da razdvojimo djecu i da znamo na koju djecu treba da obratimo pažnju. Drugi je test iz krvi, ali mora da prođe 24 sata da bi dobili rezultate. Naravno, pored testa, ključni parametar je klinički nalaz “, pojasnio je dr Radović.

Direktor Instituta za bolesti djece kaže da imaju umjereno povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama, usljed gripa, ali da su bez obzira na to, preduzeli sve mjere predostrožnosti.

Izvor: CDM

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Sramno da djeca umiru u 21.vjeku zbog gripe.Za cem posluzise sve one silne vakcine!?Sta radi dijete 10dana u jednoj bolnici ,da je sin kakvog politicara odavno bi bio u drugu drzavu,stvarno ovo je velika tuga I jos veca bruka I sramota ..trebali bi da ukljucimo policiju kad se djeca razbole I to po mogucstvu inostranu …uzas.

    • Milena Jokic Sramota za Crnu Goru! Pa i prošle godine je dijete umrlo u podg. bolnici.I to se zaboravilo i zataškalo. Kao da je najvažnije jeli virus gripa. Tuga i sramota! Saučešće porodici.

    • MiMa Vukašinović slažem se sa Vama, prioritet JK i Dk i pojedincima u odnosu na naši djecu i probleme sa kojima se roditelji bore, manjak razumijevanja i još manje pomoći od države i njima znanim je sramota i komentarisati! Žalosno je sto se sve vise i vise nasa djeca vraćaju kućama “ nije to ništa, procice to je virusno “.. a na kraju nešto bude !! Roditeljima iskreno saucesce 😢😢😢

    • Meliha Bozovic A sto vam je smijesno imunitet djece se pospjesuje vakcinama.Moje dijete je sa 4 mjeseca bolovalo veliki kasalj i jedva prezivljelo jer nam se sve bolesti ponovo vracaju i nije smijesno vec zalosno

    • Meliha Bozovic sto se tice ljekara ima ih i par izvrsnih koji su mojoj bebi spasili zivot.A sto se tice vakcina imam jos dvoje velike djece primile sve vakcine po kalendaru i nikakvih problema nismo imali

    • Ranka Mirjanic,ali ce ozdraviti. A, nevakcinisana djeca? Sve vise vjerujem da te vakcine imaju koristi. U zadnjih par dana citam da je u RS umrlo par osoba od gripe, i zamislite, nijedno nije vakcinisano bilo.

    • Tanja Vukcevic A nije samo vakcinacija u pitanju,nego nemarnost,bitnije su babe i djedovi da se pregledaju,nego djeca,nemam nista ni protiv starijih da se razumemo,ali veca pozornost na djecu da se stavi.

    • Ne mogu da vjerujem kako zatucanog naroda ima,jos komentarisu ka najpametniji..o kakvim vakcinama govorite?djeca se ne vakcinisu protiv gripa,samo ugrozene kategorije.a tek ovo sto se izlupaste da vam se djeci popravio imunitet odkad su primili vakcine?wtf?neuka gospodjo,odredjenom vakcinom je dijete je zasticeno od boginja,dj paralize i sl,a to nema nikakve veze da ce vam dijete biti otporno na viruse i prehlade..nego se malo edukujte,barem oko elementarnih stvari, i molite se bogu da vam dijete bude zdravo jer kakvi su nam doktori u cg govori cinjenica da prije par dan umrije djevojka posle vadjenja zuba,a sad to malo pile od gripa..

  2. Vjerovatno obicni grip od kojeg djeca nijesu zasticena ni ako su primila sve vakcine.. Ovdje je doslo do komplikacija ali je sramota sto nije dijete prebaceno odmah u bolnici u pg ili dalje ako treba.. Nije grip ne znam kakva bolest pa da za to nema lijeka

  3. S T R A S N O!!!!!To su rezultati izlizanih fraza koje i ptice mogu ponoviti:Sto ste ga doveli?Pa,pobogu,ima samo tri dana temperaturu!Majko,ne panicite,nije mu nista,samo ga pojite….itd,itd.I onda djeca zavrse u bolnici sa upalom pluca ili respiratornim infekcijama koje su naravno mogle biti sprijecene samo da se reagovalo na vrijeme.I naravno,vrijeme lijecenja i oporavka je mnogo duze i teze.Ali koga je briga za to????

Leave a Reply