Ne postoji čudotvorni lijek za imunitet

Ne postoji lijek koji će na čudotvoran način uticati na jačanje imuniteta djeteta, smatra ruski doktor Jevgenij Komarovski koji predlaže  roditeljima, između ostalog, da stimulišu svakodnevnu fizičku aktivnost i da ih ne drže u „sterilnim“ uslovima.

Komarovski doktor medicinskih nauka, televizijski voditelj i autor mnogih knjiga o njezi djece, dao je za Sputnjik intervju o borbi protiv alergija, jačanju imuniteta kod djeteta. On daje vrlo jednostavne savjete kako u današnje vrijeme odgojiti zdravo dijete.

Prema njegovim riječima, ljudi uopšte, pa i djeca, imaju sposobnost adaptacije na sve vremenske uslove.

Komarovski smatra da promjena klime može ozbiljno djelovati na budućnost ljudske civilizacije, ali da je značajno preuveličan uticaj ovih promjena na zdravlje jednog djeteta.

Navodi da se život savremene porodice danas veoma razlikuje od onoga što je bilo uobičajeno prije 20 ili 30 godina.

“Sve je drugačije: od njege djece, do kućne tehnike, klima-uređaja, hrane, ali i vremena provedenog na svježem vazduhu, pa i kvaliteta samog vazduha, sporta i rekreacije u dječijim ustanovama, i predškolskim, i školskim”, pojašnjava on.

Kako kaže, još jedan bitan faktor su kompjuteri koji ozbiljno utiču na savremeni odgoj i komunikaciju djece i roditelja

“Sve ovo navodim kako bih skrenuo pažnju na to da su roditelji skloni da razmatraju klimatske faktore kao opravdanje za sopstvene greške i lijenost, jer se zdravlje i imunitet djeta najprije formiraju načinom života”, rekao je Komarovski.

On dodaje da su mama i tata ti koji oblikuju način života djeteta.

“Kada roditelji ne mogu da procijene šta je dobro ili loše za njihovo dijete, kada ne umiju da organizuju pravilnu njegu, odnosno režim ishrane, vježbanja, šetanja, kupanja, ukazivanja osnovne medicinske pomoći pri čestim dječijim bolestima — sve to dovodi do toga da se roditelji “u horu” pozivaju na lošu klimu, zagađen vazduh, neorganizovanu državu, loše ljekare itd.”, kazao je ovaj ljekar.

Prema njegovim riječima, još jedna tipična zabluda jeste to što je većina odraslih ubijeđena da postoji lijek koji na čudotvoran način može da utiče na jačanje imuniteta kod djece.

Kako kaže takvi ljekovi zapravo ne postoje, a ono što je na rafovima u brojnim apotekama, to su sve “šarene laže”. Upotreba tih preparata, navodi on, služi samo da roditelji mogu da “lupe recku” da su učinili nešto dobro za svoje dijete.

“Ako želite da vaše dijete ne boluje, ako želite da se ono brzo i lako adaptira na životne uslove i okolnosti koji se jako brzo mijenjaju, onda čitajte, interesujte se. A prije svega toga ne dozvolite da dijete bude pretoplo odjeveno, nemojte ga previše hraniti, stimulišite svakodnevnu fizičku aktivnost i nemojte dijete držati u „sterilnim“ uslovima. Sa djecom provodite više vremena na svježem vazduhu i nemojte davati djeci “čarobne” tablete za jačanje imuniteta. Prije svega, djeci su potrebni mama i tata”, zaključio je doktor Jevgenij Komarovski.

Izvor: Deciologija.rs

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply