Dostojanstvo djece vrednije od jednokratne pomoći

 

Mediji socijalnim pričama humanitarnog karaktera, u kojima su prikazana djeca koja žive u teškim uslovima, povređuju njihovo dostojanstvo i dugoročno ih izlažu stigmatizaciji sredine i njihovih vršnjaka, upozorio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Tokom novogodišnjih praznika česte su socijalne priče i u tekstovima/prilozima se, često do detalja, opisuju/vide porodične prilike u kojima živi dijete, ljekarske dijagnoze njega i/ili njegovih roditelja uz fotografije neuglednog i siromašnog prostora u kojem žive.

Ombudsman Šućko Baković je rekao agenciji MINA da je dječja privatnost i dostojanstvo vrijede više od paketa slatkiša i jednokratne pomoći.

“Osim povrede privatnosti i dostojanstva ovakva izvještavanja djecu dugoročno izlažu stigmatizaciji od sredine i njihovih vršnjaka”, kazao je Baković.

On je apelovao na medije da najbolji interes djeteta ne gube iz vida prilikom izvještavanja o takvim aktivnostima.

Iz institucije Ombudmana su više puta ukazivali urednicima i novinarima da je potrebno da vode računa i preduzimaju mjere za doslednu primjenu Konvencije UN-a o pravima djeteta i drugih pozitivnih propisa kojima se štiti ličnost, integritet, privatnost i poštovanje porodice i porodičnog doma djeteta.

“Podsjećamo da mediji imaju nesporno veliki uticaj kako na društvo u cjelini, tako i na djecu. Ne treba zaboraviti ni osporiti doprinos medija za javno otvaranje mnogih pitanja i problema koji bi ostali daleko izvan dometa zakona i javnosti da ih se upravo mediji nisu dotakli, iznijeli i na taj način pozvali odgovorne institucije”, kazao je Baković.

Dodaje da, na žalost, i dalje ima primjera da se u štampanim i elektronskim medijima objavljuju tekstovi koji nisu usmjereni na zaštitu najboljeg interesa djece.

“U tekstovima/prilozima se često do detalja opisuju/vide porodične prilike u kojima živi dijete, ljekarske dijagnoze njega i/ili njegovih roditelja uz fotografije neuglednog i siromašnog prostora u kojem žive i slično. I ovom prilikom ukazujemo da su to informacije koje duboko zadiru u privatnost djeteta i porodice”, kazao je Baković.

Prema njegovim riječima, stiče se utisak da se u našoj kulturi teški socijalni problem, koji zadese porodice ili dijete kao pojedinca, još ne doživljavaju kao pitanje dostojanstva, pa se njihovo iznošenje u medije često posmatra samo kao poziv za pomoć.

“Ovakva izvještavanja su učestala za vrijeme praznika kada preduzetnici uručuju poklone marginalizovanim grupama djece (djeca bez roditeljskog staranja, djeca u stanju socijalne potrebe, romske nacionalnosti) što predstavlja lijep gest, ali smatramo da dječja privatnost i dostojanstvo vrijede više od paketa slatkiša i jednokratne pomoći”, poručio je Baković.

On je rekao da će se, kao i do sada, zalagati da se djeci omogući da što više govore o sebi, o svom životu, svojim problemima i viđenjima rješenja.

“I mediji i svi mi koji radimo sa djecom i za djecu treba da učinimo sve da načela Konvencije o pravima djeteta i odraslima i djeci budu jasna i prepoznatljiva kao smjernice koje pokazuju što su sve država, roditelji i drugi odrasli dužni učiniti kako bi svako dijete živjelo i raslo u što boljim uslovima”, poručio je Baković.

Izvor: MINA

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Da bas tako jasam samo hrani otac vec 15g dva sina 18g 24g stari sin mi je sa pos potrebama i malim (&) gldo sada mi nije ponudzeno ni ljetovanje ni zimovanje jasam pratioc bez icije pomoci takodze zdravlja narusenog i to bas i potrebna mi je pomoc i kada sam trazio morao sam doneti breme papira i ako vec to znaju u soc ili nekoj vec drugoj ustanovi a nikako da se sete njega i pomognu kako njemu tako i mene ja sam ponosan na njega i borim se i ako vec narusenog zdravlja daj te istitucije okrenite se prema dzeci kojima treba pomoc a ne nikako da pokazete paznju i pozovete bar dva put godisnje da uradite stvar za koju primate platu puno bih imao pisati podrska svoj prekrasnoj dzeci u cg i sire

  2. Kada institucije budu radile svoj posao nece biti potrebe da mediji intervenisu i prikazu samo jedno kako institucije ne rade svoj posao.Tada se rastrce i Centri za socijalno i lokalne samouprave i drzava ko ce pokazati vecu efikasnost.A gdje su bili do tada?Prazne price i prazna obecanja i nista vise.

  3. Snimana televizijski ili ne, djeca su obiljezena sirimastvom, pocevsi od vrtica, kada nemaju za novogodisnji poklon, kada nemaju za slikanje sa djeda mrazom, kasnije za uzinu u skoli, a tatine sceri i sinovi im se podsprdavaju, kada idu u picijepane patike i jakne, kada ne idu na izlete, kada nemaju da ucestvuju u kupovini poklona uciteljicama…. I td i td, imala bih vam nabrajat koliko ocete, a najbolnije je da je dijete toga svjesni i bez kamera! Nego, izvrsite pritisak na one kojima je posao osiguranje djeteta da rade svoj posao! Pocevsi od roditelja koji niti gledaju niti sto placaju djeci, preko institucija, zakljucno sa drzavom!

  4. Institucije me rade svoj posao. Ako se zalite u socijalno on I kazu imate sud. Za sud to treba advokat jer sudija nece da te saslusa. Zivoti djece su ugrozemi., Znam zenu koja se bori za svoju djecu od oca koji ih maltretira izsutitao je dvoje djece of 6 I 11 gadina I izbacio ih napolje a on sa ljubavnicom I nienom djecom u toplo prijavljen je djeca su dosla kod majke uvece placuci I uznemirena. Prijavljen je nema dokaza.

Leave a Reply