Nema drastične promjene broja seoskih škola

U Crnoj Gori funkcioniše 240 seoskih škola, tj. područnih odjeljenja, a njihov broj se, prema podacima Ministarstva prosvjete, ne mijenja drastično jer kad se neka zatvore, druga se otvore na nekim drugim lokacijama.

To se dogodilo i ove školske godine, u toku koje je zatvoreno par područnih odjeljenja u Pljevljima, Nikšiću, Bijelom Polju i Kolašinu, ali su u Bijelom Polju otvorena na drugoj lokaciji ili, na primjer, dva područna odjeljenja u Plužinama.

Trenutno je naugroženije 15 škola, kojima prijeti gašenje. Ipak, iz Ministarstva prosvjete kažu da to ne zavisi od njih.

“Sva ona rade dok se prirodno ne ugase. Kad kažem prirodno ugase, mislim do momenta kad ostanu bez djece”, kazala je za TVCG portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić.

Kako bi djecu sa seoskih područja pripremili za školu, iz Ministarstva već nekoliko godina organizuju službu koja djecu upoznaje sa predškolskim programom.

“Otvaramo takozvane interaktivne službe koje obavljaju funkciju vrtića u udaljenim područjima. I tako pokušavaju od malena da ih socijalizuju”, objašnjava Lekić.

Iz Ministarstva prosvjete ističu da će, u cilju očuvanja škola, ustanove koje se nalaze na teritorijama slabije razvijenih opština dobijati sredstva iz Fonda za kvalitet i talente.

OŠ “Milosav Koljenšić” na Slapu u Danilovgradu osnovana je 1951. godine. Danas broji 52 đaka, a nekada je u učionicama bilo više od 100 mališana. Sa nekadašnjih sedam područnih odjeljenja, ova škola je spala na tri kojima prijeti gašenje.

Direktor Željko Jaredić kaže da područno odjeljenje “Bare Šumanovića” ima jednog učenika, a Miokosovići dva.

“Postoji opasnost od gašenja područnih odjeljenja. Nadam se da se isto neće desiti sa matičnom školom”, navodi on.

Situacija bi u ovoj školi bila još teža da djeca nemaju prevoz. Direktor priznaje da je neophodno da kupe novi kombi, ali novca za sada nemaju.

“Sigurno bi situacija bila lošija da nije prevoza”, kaže Jaredić.

Ekipa TVCG početkom decembra posjetila je područno odjeljenje u Kujavi, selu nadomak Danilovgrada. U Kujavi boravi tek oko 20 ljudi. Škola u tom mjestu ima dva đaka, Marka i Miladina.

Učiteljica Snežana Jurković kaže da do juna prošle godine nije bilo tako. Na nastavu je dolazilo sedmoro djece.

“Do prošle godine bila je živahna i puna učenika, od 15, pa se svake godine smanjivalo”, kaže ona.

Marko i Miladin učiće ovdje najvjerovatnije do šestog razreda, kada će školovanje nastaviti negdje drugdje.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply