Uslovi, način organizacije rada i okruženje nedovoljno u funkciji razvoja djece

Uslovi, način organizacije rada i ukupno okruženje u podgoričkoj Javnoj predškolskoj ustanovi “Đina Vrbica” nijesu u dovoljnoj mjeri u funkciji razvoja djece, ocjena je nadzora ove predškolske ustanove, koji su radili nadzornici Zavoda za školstvo.

Prosvjetni nadzornici su u nacrtu izvješataja naveli i da kvalitet upravljanja i rukovođenja ustanovom ne zadovoljava parametre Zavoda za školstvo.

Direktor ustanove Vuk Stanišić je kazao Vijestima da je na nacrt izvještaja prosvjetnog nadzornika “uložio prigovor, pa samim tim, izvještaj nije konačan”.

Prosvjetni nadzornici Stanišiću, u vezi sa rukovođenjem ustanovom, između ostalog, spočitavaju to što ključna dokumenta – godišnji plan rada i izvještaj o njegovoj realizaciji nijesu razmatrali stručni organi, Upravni odbor i Savjet roditelja.

“Tako da oni nijesu legitimni, jer nijesu donijeti u zakonskoj proceduri”, piše u nacrtu izvještaja, u koji su Vijesti imale uvid.

U nacrtu dokumenta se još navodi da je u godišnjem programu definisana organizacija rada, ali da su u praksi “identifikovani brojni problemi, na svim nivoima – premještaj vaspitača u druge vaspitne jedinice bez obrazloženja, loši međuljudski odnosi, nepovjerenje, nepoštovanje, odsustvo saradnje i timskog rada…”.

“Rezultati upitnika za vaspitače pokazali su da je njihovo zadovoljstvo načinom rukovođenja i upravljanja podijeljeno. Takođe, prema rezultatima ankete za roditelje, 34 odsto njih je uglavnom zadovoljno ili nije zadovoljno načinom upravljanja”.

Navodi se da stručni organi nemaju svoje planove rada, a da se Stručno vijeće sastalo samo jednom u punom sastavu prošle, dok ove školske godine nije organizovan nijedan sastanak.

“Na osnovu razgovora sa upravom i zaposlenima, rezultata ankete i komentara za vaspitače, kao i stručne procjene nadzornika, zaključuje se da su međuljudski odnosi najslabija strana ustanove, čije su posljedice podjele na svim nivoima…”

U Nacrtu izvještaja se još konstatuje se i da “u godišnjem planu rada nije prepoznata planska i sistematična podrška djeci koja pokazuju afinitete i naglašeno interesovanje za neku oblast…”.

Upravni odbor nije informisan o ključnim stvarima

U ovoj školskoj godini, stoji u Nacrtu izvještaja, Upravni odbor nije informisan o ključnim dokumentima ustanove.

“Kao i brojnim aktuelnim problemima, koji se odnose na organizaciju rada, raspoređivanje i premještaj zaposlenih, pasivnost stručnih timova, saradnika, krizu međuljudskih odnosa,… Program razvoja ustanove sačinjen je na osnovu ličnog iskustva direktora, tako da ne odražava sveobuhvatnu analizu postojećeg stanja…”, navodi se u dokumentu.

Navodi se da je program razvoja ustanove trebalo da bude proizvod evaluacije i samoevaluacije “kao preduslova za osiguranje kvaliteta rada…”.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply