Riješen problem đačkog prevoza za učenike seoskih područja na Žabljaku

 

Foto: PR Centar

Školski autobus, za čiju je nabavku Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) donirao 20 hiljada eura, omogućiće učenicima poddurmitorskih sela ugodan, bezbjedan i redovan prevoz do osnovne škole i nazad, čime će, na Žabljaku, dugoročno biti riješen višegodišnji problem đačkog prevoza.

Izvršni direktor CGES-a Dragan Kujović uručio je danas ključeve školskog autobusa direktoru Osnovne škole „Dušan Obradović“, Zoranu Vojinoviću.

Vojinović je kazao da je samo ono što je dobro i vrijedno u toj školi prihvaćeno kao tradicija.

„U posljednjih nekoliko godina postignuto je mnogo uz punu pažnju i podršku donatora, ljudi velikog srca“, rekao je Vojinović.

Prema njegovim riječima, donacija je veoma važna jer se nijedno savremeno društvo ne može zamisliti bez dobrih škola i nastavnika.

„Vizija vaspitno-obrazovnog procesa u ovoj ustanovi nije ograničena samo na ono što đaci uče u školi, nego je projektovana da obuhvati školu koja je otvorena, interaktivna, umrežena, savremeno opremljena, okrenuta savremenim trendovima i mjesto gdje učenici rado dolaze i sa kojim su zadovoljni i nastavnici i roditelji“, rekao je Vojinović.

Vrijedna donacija će, kako je istakao, omogućiti da se ispuni vizija i da učenicima bude olakšan dolazak u školu i bolje odvijanje vannastavnih aktivnosti.

„Unapređivanje saradnje škole sa socijalnim partnerima, motivisanje novih partnera za podršku je zacrtano u razvojnom planu, kao jedna od ključnih aktivnosti u predstojećem četvorogodišnjem periodu. Škola je do sada realizovala nekoliko ključnih donacija i projekata, ali čini mi se da nijedna nije ostavila tako veliki utisak na učenike kao ova“, poručio je Vojinović.

On je rekao da je, pored škole i CGES-a u realizaciji projekta učestvovalo Ministarstvo prosvjete i opština Žabljak.

Izvršni direktor CGES-a, Dragan Kujović, istakao je da je đački autobus nabavljen za potrebe prevoza đaka iz poddurmitorskih sela do škole i nazad.

„Moje zadovoljstvo je utoliko veće, što u CGES-u nijednog sekunda nije bilo dileme da li podržati ovu ideju. Sve je dogovoreno u vrlo kratkom roku. Opredijelili smo sredstva za vaš autobus, koji će vam obezbijediti siguran i topao prevoz do škole i nazad“, poručio je Kujović.

Za CGES, kao društveno odgovornu kompaniju je, kako je kazao, karakteristično da, u skladu sa mogućnostima, uvijek podržava ono što je dobrobit za širu društvenu zajednicu.

„Osim ovih osmjeha, koji su najveća zahvalnosti, koju danas vidim na vašim licima, ovo doživljavam kao ulaganje i investiranje u našu budućnost. Vi ste naša budućnost. Među vama ima mnogo budućih doktora nauka, profesora, konobara, kuvara, učitelja i drago mi je kada vidim osmjehe“, rekao je Kujović.

Gradonačelnik Žabljaka, Veselin Vukićević,  kazao je da su djeca nada za bolje sjutra, a da je njihovo obrazovanje ključni faktor daljeg napretka društva.

„Stoga je od najvećeg značaja obezbijediti adekvatne uslove za njihovo školovanje. Moramo imati poseban osjećaj za naše najmlađe stanovnike i posvetiti im punu pažnju. U svim segmentima, nastojimo poboljšati kvalitet života na Žabljaku, sa akcentom na olakšanje uslova ljudima koji su se opredijelili za život na selu i njihovoj djeci“, poručio je Vukićević.

Lokalna uprava, iz godine u godinu, kako je rekao, izdvaja sve više sredstava za obrazovanje, kroz kupovinu udžbenika, nagrađivanje najboljih učenika, stipendiranje studenata, podršku vannastavnim aktivnostima škola i vrtića.

„I u danima koji su pred nama, sa sigurnošću, mogu reći da nećemo zapostaviti potrebe naših obrazovnih ustanova i djece, već da ćemo i intenzivnije raditi na finansijskoj i drugim vidovima podrške“, rekao je Vukićević.

Učenica škole „Dušan Obradović“, Tamara Dakić, zahvalila se donatorima, koji su nabavkom školskog autobusa, kako je pojasnila, omogućili ugodan, bezbjedan i redovan prevoz učenika iz udaljenih seoskih područja.

„Zahvalni smo vam što ste dugoročno riješili višegodišnji problem đačkog prevoza i omogućili djeci nesmetano pohađanje nastave. Ovim poklonom ste oplemenili naše djetinjstvo i školovanje, jer kao što znate, đački autobus je mjesto u kojem se rađaju prve školske ljubavi, otkrivaju đačke tajne, urade zaboravljeni domaći zadaci, ponove naučene lekcije, ispričaju školske anegdote, a nerijetko i začuju pjesme o gorostasnom Durmitoru i njegovim ljepotama“, poručila je Dakić.

Izvor: PR Centar/Portal Analitika

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply