Učili vještine optimalnog vaspitanja, briga o sebi kako bi djetetu pružili najbolje

Polaznice drugog ciklusa programa sa fascilitatorkama

U drugom ciklusu besplatnog programa Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje, koje je organizovalo udruženje Roditelji, jedanaest majki imalo je priliku da sazna nešto više o principima optimalnog vaspitanja, novim vještinama roditeljstva, a akcenat je bio na brizi o sebi kao roditelju kako bi svome djetetu pružili ono najbolje.

Drugi ciklus programa završen je u utorak, 18, decembra, a trajao je 12 sedmica i polaznice su bile majke djece uzrasta od dvije do devet godina. Program su vodile psihoterapeutkinja, Darija Petović Bambur i psihološkinja Marija Boljević.

Kako navodi Darija Petović Bambur, roditelji su imali priliku da se upoznaju sa različitim principima optimalnog vaspitanja i novim vještinama roditeljstva.

Grupa se sastajala jednom sedmično u trajanju od po dva sata.

“Svake sedmice su dobijale i ideje kako da na novi način riješe neku problematičnu situaciju sa djetetom koju su onda kući isprobavali između susreta”, pojasnila je ona.

Petović Bambur ističe da je važno bilo da roditelji obrate pažnju na sopstvene potrebe i brigu o sebi, kako bi mogli svojoj djeci da pruže najbolje.

Dodaje da je jedna od ključnih karakteristika rada u ovakvoj vrsti grupe atmosfera međusobne podrške i razumijevanja.

Jedna od polaznica programa navodi da joj je najkorisnije bilo to što su radili na konkretnim problemima, sjajni alati, ali i puno podrške kao i, kako kaže, nevjerovatna energija.

„Jedino što bih mogla da dodam je da bih voljela da postoji i nivo 2“, kazala je ona.

Program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje namijenjen je roditeljima koji žele da unaprijede komunikaciju i kvalitet odnosa sa djetetom, ali i riješe konkretan izazov/problem kada je roditeljstvo u pitanju.

Ovaj program se realizuje u maloj grupi, a svaki od roditelja na početku odabira jedan konkretan cilj u odnosu sa djetetom na kojem želi da radi u toku trajanja programa. Na takav način roditelj na konkretnom primjeru vježba nove vještine, koje kasnije može primijeniti na sve ostale poteškoće u vaspitanju. Osim toga, rješavajući jedan konkretan problem, roditelj mijenja cjelokupan odnos sa djetetom.

Program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje nastao je kao plod partnerstva univerziteta Oksford, Kejptaun i Bangor kao i Klovnova bez granica iz Južne Afrike. Program je do sada realizovan u više zemalja širom svijeta, od Južne Afrike, preko Tajlanda, Filipina, Sudana i mnogih drugih, a u Crnoj Gori se sprovodi uz podršku UNICEF-a.

Prvi ciklus ovog programa udruženje Roditelji realizovalo je početkom ove godine.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply