Izrađuju hobotnice za prijevremeno rođene bebe

 

U Crnoj Gori, prije nešto manje od mjesec, osnovana je neformalna grupa za izradu heklanih hobotnica namijenjenih prijevremeno rođenim bebama (octopus for preemies), poznate kao hobotnice radosnice. Grupa ima za cilj da okupi sve zainteresovane koji umiju da heklaju i volonterski žele da učestvuju u pravljenju ovih hobotnica kao i sve druge koji žele da pomognu i podrže ovu akciju.

Hobotnice su značajne jer prijevremeno rođene bebe imaju refleks hvatanja pa čupaju cjevčice u inkubatoru, a ovako umjesto cjevčica mogu uhvatiti krake hobotnice koji simuliraju pupčanu vrpcu i samim tim imaju osjećaj da su u poznatom okruženju. Tako su smirenije i rad medicinskom osoblju je znatno olakšan, a njihovo napredovanje bolje. One se izrađuju po tačno propisanim standardima kada su u pitanju dimenzije, heklica koja se koristi kao i način izrade, i zadovoljavaju kriterijume koji su u skladu sa praksom u svim Evropskim zemljama.

Foto: Ilustracija

Ivana Perović koja je osnovala Facebook grupu Hobotnice radosnice za prijevremeno rođene bebe – Crna Gora kazala je da nije mnogo znala o hobotnicama i da je na neki način u tu priču “uvukla” prijateljica koja živi u Francuskoj, a svu pomoć oko prve nabavke materijala dobila je od Slađane Potić koja ovaj projekat uspješno već par godina sprovodi u Srbiji.

„Kako znam da se veliki broj žena bavi kreativnim radom riješila sam da pokušam da ih okupim što više. Moram samo da kažem da bez pomoći divnih mama Amre Mušović, Tijane Đuričanin i Milice Novaković ne bih uspjela u ovoj namjeri”, kazala je Ivana za portal Roditelji.me.

Milica Novaković je ideju za ovako nešto imala i ranije, kada je namjeravala da stupi u kontakt sa roditeljima prijevremeno rođenih beba kako bi poklonili hobotnice.

Ta želja i nastojanje da pomognu, navela je da se pridruži grupi i sada su zajedno uspjele u tome.

“Meni se ranije nije niko odazvao, nažalost. O ovome se jako malo znalo prije par godina, danas je situacija malo drugačija, ljudi su upućeniji. Ipak moje su hobice išle svima koji su tražili znajući za tu inicijativu”, dodala je Amra.

 

Na pitanje zbog čega je odlučila da pokrene jednu ovakvu inicijativu Ivana kaže da smatra da je najbitnije da čovjek pomogne drugima, a kako kaže “iznad svega da pomogne tek rođenim mališanima”.

“Otud i moja želja da pokrenem ovu priču. Sve zemlje u regionu već godinama okupljaju žene koje heklaju hobotnice, nisam vidjela ni jedan razlog zašto to ne bi mogli i u Crnoj Gori”, dodala je ona.

Prema njenim riječima, interesovanje je svakim danom sve veće.

“Počele smo nas četiri, a sad već imamo desetak žena koje izrađuju hobotnice, I desetine onih koje žele da se pridruže. Imamo čak i jednog tatu koji polako ali sigurno radi svoju drugu hobotnicu”, pojasnila je Ivana.

Njihova Facebook grupa napravljena je prije manje od mjesec i ima oko 150 članova.

U grupi se mogu pronaći detaljna uputstva za izradu hobotnica, slike napravljenih hobotnica, kao i kapica, materijala koji se koristi i mnoge druge informacije koje su značajne svima koji žele da pomognu bilo doniranjem materijala ili heklanjem ovih hobotnica.

Amra Mušović objašnjava da se hobotnice radosnice prave od 100 odsto pamučnog konca i antialergijskog silikonskog punjenja koje podnosi sterilizator.

Prve hobotnice su nastale prije par godina u Danskoj, kada je jedna doktorica sa neonatologije eksperimentisala, u cilju pronalaženja nečega što bi moglo bebama zamijeniti pupčanu vrpcu, i isheklala krake.

Ivana dodaje da se hobotnice izrađuju volonterski od doniranih materijala i da donacije u novcu ne primaju, već isključivo u vidu materijala za izradu.

“Za izradu jedne hobotnice je potrebno par sati aktivnog heklanja. A pošto smo sve mame i imamo još mnogo obaveza, nerijetko se ta izrada produži i na par dana”, pojasnila je ona.

Kada izrade hobotnice, skupe ih, provjere da li odgovaraju dimenzijama standarda koji se poštuje u Evropskoj uniji nakon čega ih dostavljaju dječijoj bolnici.

“Mališani u inkubatorima ih dobiju, a kada krenu kući svoj “trofej” nose za uspomenu”, dodaje Ivana.

Kaže da sa bolnicom imaju neformalnu saradnju, a i sama grupa je neformalna.

“Moram da napomenem da je inicijativu za uključivanje hobotnica na odjeljenje neonatologije dječije bolnice u Podgorici pokrenula sestra Tanja Bulatović, i za sada smo samo sa njom u kontaktu”, kazala je Ivana.

Rade na tome da dobiju formalno sertifikat od osnivača pokreta iz Danske, kao i na ozvaničavanju saradnje sa zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

Tijana Đuričanin je kazala da namjeravaju da kontaktiraju upravu bolnice kako bi ova saradnja postala formalna, kao i da se nadaju da će od njih javno dobiti podršku.

Hobotnice i kapica

Planiraju da u januaru organizuju radionicu za sve zainteresovane koji bi voljeli da nauče kako da prave hobotnice za bebe na neonatologiji.

Pozivaju sve one koji žele i mogu da pomognu bilo doniranjem materijala ili svog vremena i truda za izradu hobotnica radosnica da se pridruže njihovoj grupi.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply