Beogradski sudsko-medicinski odbor još nije uradio nalaz o trovanju djece

Odlazak djece u Čanj (Foto: Zoran Đurić)

Sudsko – medicinski odbor u Beogradu ni nakon godinu nije uradio nalaz o uzroku trovanja djece u Čanju 2011. godine, već su nedavno obavijestili sud da im plate još 1.500 eura da bi završili taj posao.

Roditelje djece koja su se otrovala tokom škole u prirodi, već su platili toliko za izradu nalaza.

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Simo Rašović u novembru prošle godine odredio je novo vještačenje u tom procesu, a suđenje se od tada odlaže upravo zbog toga što Sudski odbor Medicinskog fakulteta u Beogradu još nije uradio nalaz.

Roditelji djece ocijenili su da je neprimjereno da vještaci poslije više od pola godine od kada su dobili predmet sada donose zaključak da je u pitanju kompleksan spor.

“Kao da isti nijesu vršili uvid u predmet nakon njegovog dobijanja. Ističemo da smo već platili 1.500 eura vještacima iz Beograda, te da je traženje još 1.500 eura previše za ovo vještačenje, a posebno imajući u vidu da su već provedena dva vještačenja do sada u postupku”, naveo je jedan od roditelja Željko Sekulović.

On i drugi roditelj Srđa Kovačević naglašavaju da vještaci nijesu precizirali zbog čega traže da im se plati duplo i ukazuju da se ne može izrada nalaza uslovljavati dodatnim plaćanjem.

“Kao roditelji smatramo da i vještaci u Beogradu treba da imaju u vidu da se ovaj postupak vodi već sedam godina, da su u pitanju djeca, a ne da uslovljavanjem dodatnim plaćanjem odugovlače ovaj postupak. Kao ljekarima bi valjda trebalo da im budu u prvom redu interesi djece, a ne materijalna naknada”, zaključili su roditelji. U podgoričkom Osnovnom sudu godinama se vodi parnica koju su pokrenuli roditelji učenika Osnovne škole “Vladimir Nazor”, koji tužbom protiv države i vlasnika vile u kojoj su se djeca otrovala Vasilija Gvozdenovića traže odštetu za 100 djece koja su boravila u Čanju.

U tom postupku prvostepenom presudom, koja je ukinuta, bilo je presuđeno da roditelji djece treba da plate veće sudske troškove, nego što je bio iznos odštete koja im se duguje.

Postupak je ponovo u toku pred podgoričkim Osnovnim sudom, a predlog za novo vještačenje prihvaćen je nakon što su ranije urađena dva vještačenja sa suprotnim stavovima vještaka.

Vještak infektolog Bogdanka Andrić ranije je zaključila da je uzrok masovnog trovanja djece stafilokoka i da je do infekcije došlo putem vode, dok iz vještačenja Odbora iz Novog Sada proizlazi da bakterije iz vode nijesu mogle izazvati trovanje djece.

Sedmogodišnjim peripetijama došlo do uslovne kazne za Gvozdenovića

Gvozdenović je nedavno poslije takođe maratonskog sudskog procesa uslovno osuđen, a njegovoj firmi naloženo da plati 5.000 eura, zbog trovanja djece u Čanju. Gvozdenoviću se sudilo za proizvodnju i stavljanje u promet škodljive životne namirnice, jer je, prema optužnom predlogu, u maju 2011. godine stavio u promet neispravnu vodu, škodljivu za zdravlje ljudi, usljed čega je došlo do trovanja djece koja su se nalazila na rekreativnoj nastavi u Čanju. Viši sud je prvo odlučio da je postupak zastario, da bi nakon odluke Ustavnog suda da nije, ipak morao da odnese osuđujuću presudu za Gvozdenovića.

U tom postupku je već utvrđeno da je voda u vili u kojoj su boravila djeca bila neispravna.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Treba ukinuti skole u prirodi. Prvi nastavnici (cast izuzecima) iniciraju djeci da treba da idu da se ne odvajaju od drugara ,jer ce im biti ‘veeoma zabavno’. Ja svoje dijete ne saljem,a ove godine mislim da nece ici ni na jednodnevni izlet cija je cijena prosle godine bila visoka,a dijete doslo smoreno jer zabavnih aktivnosti bilo nije ,ucitelji su pili kafu.

Leave a Reply