Nastavu pohađa više od 2 hiljade djece sa posebnim obrazovnim potrebama

Foto: Ilustracija

Ove školske godine u Crnoj Gor školu pohađa ukupno 2.323 učenika sa smetnjama u razvoju, autizmom i drugim ravojnim poremećajima, dok je evidentirano 808 novih polaznika u poslednje četiri godine, podaci su iz informacionog sistema Ministarstva prosvjete objavljeni u Strategiji inkluzivnog obrazovanja.

U dokumentu koji je u četvrtak Vlada usvojila piše da se podaci o djeci sa posebnim obrazovnim potrebama prikupljaju po osnovu nekoliko kriterijuma – smetnja i teškoća u razvoju, IROP, rješenje o usmjeravanju i sl.

“U cilju kvalitetnijeg evidentiranja podataka urađeno je uputstvo koje definiše kriterijume za vođenje evidencije. Komisije za usmjeravanje predlažu program, stručnu pomoć, kadrovske prostorne, materijalne i druge uslove za svako dijete sa posebnim obrazovnim potrebama. Na osnovu predloga komisije lokalna samouprava donosi rješenje o usmjeravanju za dijete sa posebnim obrazovnim potrebama. U prethodnom periodu sprovedene su obuke članova komisija na teme autizma, intelektualnih smetnji, ADHD4-a, smetnji vida, problema ponašanja, disleksije, disgrafije, kombinovanih smetnji, asistencije u nastavi, integrisanih odjeljenja, komunikacije s roditeljima i dr”, navodi se u dokumentu.

U cilju lakšeg prilagođavanja djece sa posebnim obrazovnim potrebama urađen je program prelaska iz vrtića u osnovnu školu.

Razvijen je i individualni tranzicioni plan za prelazak učenika iz osnovne u srednju školu. Cilj je da se sagledaju sposobnosti i vještine djeteta sa posebnim obrazovnim potrebama.

Izvor: Dan

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Pod broj jedan, sramno je na ovaj nacin i javno deklarisati djecu sa smetnjama u razvoju, po broju ili kako god. Sve su to djeca, slozicemo se valjda.
    Pod broj dva recenica koja glasi “obezbijedice se kadrovske prostorne, materijalne i druge uslove za svako dijete sa posebnim obrazovnim potrebama” je samo recenica i nista vise. Sve ovo navedeno je, bar u slucaju mog djeteta, samo “suplja” prica i sem sjajnog asistenta drugih, boljih uslova za rad, nema.
    Ne mazite oci roditeljima, uopste narodu.

  2. Šuplja priča je za svu djecu. Samo prepisuju strategije. Sve je na roditelju, učitelju i asistentu, pa kako se snadju. A koliko je samo novca uzeto na račun inkluzije… Valjda mirno spavaju.

Leave a Reply