Dobitnici nagrada iz Fonda za kvalitet i talente iz čak 23 opštine

Foto: Ministarstvo prosvjete

Preko 500 nastavnika i učenika koji su dobitnici nagrada iz Fonda za kvalitet i talente je iz 23 opštine i iz 125 škola, što u Ministarstvu prosvjete vide kao posebnu vrijednost.

Ministar prosvjete Damir Šehović ocijenio je u četvrtak u parlamentu da je jasan pokazatelj da kvalitet postoji u svim djelovima Crne Gore i da će biti vrednovan uvijek kada se prepozna.

“Svi prijavljeni moraju znati da su prošli kroz rigoroznu selekciju. Prema informacijama od Komisije koja je vrednovanje, konkurencija je zaista bila jaka, čime smo pokazali da kao država raspolažemo ozbiljnim kapacitetimai ljudskim resursima u obrazovanju”, rekao je on.

Šehović je posebno istakao da i to da su kriterijumi za dodjelu nagrada iz Fonda pripremani tako da balansirano prikazuju uspjeh u školi, ali sa podjednakom važnošću tretiraju vannastavne aktivnosti.

Ministar je, analizirajući strukturu dobitnika, rekao da će iz Fonda nagradu dobiti ukupno 263 nastavnika i 203 učenika, plus njih sedamdesetak koji nagradu iz Fonda dobijaju po automatizmu, osvajanjem nekog od prva tri mjesta na državnom takmičenju u znanju u organizaciji Ispitnog centra.

Preciznije, nagradu će, prema preliminarnim podacima, dobiti 127 nastavnika osnovnih škola, 109 srednjih i 27 umjetničkih su.

Kada je o učenicima riječ, nagrade idu u ruke 96 učenika osnovnih škola, 91 srednjih i 16 učenika umjetničkih škola.

“Najveći broj dobitnika je iz Glavnog grada, što je očekivano u odnosu na broj stanovnika, ali i Nikšić sa svojih 76 dobitnika, Bijelo Polje sa 38 dobitnika, Bar sa 31 dobitnikom, ili pak Berane sa 26 i Pljevlja sa 23 dobitnika, takođe mogu biti ponosni”, rekao je Šehović.

Fondom se, kako je kazao, i zvanično promovišu najbolji u obrazovanju, čime se pitanje talenata prvi put tretira sistemski.

“Prvi put se transparentno i na osnovu jednakih i svima poznatih kriterijuma, dodjeljuju nagrade, čime smo najzad u dijelu nagrađivanja najboljih iskoračili iz zone ličnih procjena i ad hoc djelovanja”, zaključio je ministar.

Fond za kvalitet i talente osnovan je prošlogodišnjom obrazovnom reformom. Prosječna nagrada iznosi 1.000 eura, što znači će se za dobitnike nagrada iz Fonda izdvojiti oko pola miliona eura. Na konkurs za nagrade je pristiglo 1.200 prijava.

Predsjednik Komisije koja je cijenila pristigle prijave bio je je prof. dr Ljubiša Stanković, potpredsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, a članovi su predstavnici: Unije srednjoškolaca, Sindikata prosvjete, Strukovnih udruženja nastavnika, Udruženja Roditelji, Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje, Ispitnog centra, škola i Ministarstva prosvjete.

Izvor: Antena M

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply