Rambo Amadeus i mladi reporteri snimili pjesmu Birajmo šta gledamo

UNICEF-ov ambasador dobre volje Antonije Pušić alias Rambo Amadeus, zajedno sa mladim reporterima kampanje medijske pismenosti Birajmo šta gledamo snimio je pjesmu i spot za ovu kampanju.

„Svako ima svoj pametni fon, al pametniji smo valjda mi nego što je on, treba samo da ga palim kad mi stvarno treba, u suprotnom od tehnike nema mnogo ljeba“, poruka je s početka ove pjesme.

Pjesmu će, mladi reporteri zajedno s Antonijem Pušićem predstaviti javnosti u UN Eko zgradi na pres konferenciji, u četvrtak, 13. decembra u 10 časova i 30 minuta nakon čega će biti dostupna na YouTube kanalima UNICEF-a CG i Agencije za elektronske medije Crne Gore kao i na portalu kampanje Medijska pismenost.

Kako navode iz UNICEF-a, mladi reporteri su aktivno učestvovali u pisanju teksta pjesme, njenom snimanju i produkciji spota.

„Kao i moji drugari, pitala sam se kako riječima pokrenuti promjenu? Nakon nekoliko dana priče, druženja, smijanja i razmjene mnoštva ideja, iskristalisalo se par rečenica koje je onda Antonije vješto ‘upakovao’ i kreativno prenio naše poruke“, objašnjava mlada reporterka Milica Vujošević.

Mladi reporter Miljan Vlahović rekao je da mu je tokom rada s Antonijem Pušićem pruženo rijetko i fenomenalno iskustvo, kako u studiju u kojem su snimali pjesmu, tako i na radionicama za mlade reportere, odakle je, kaže on, sve i počelo.

“Kao član publike kojoj je pjesma namijenjena, siguran sam da će ona doprinijeti cilju – razvoju medijske pismenosti djece i roditelja Crne Gore“, poručuje on.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali vidi aktivno učešće mladih u produkciji pjesme kampanje Birajmo šta gledamo kao dobar primjer za sve crnogorske medije.

„Ponosni smo što je naš ambasador dobre volje pokazao da kada radimo zajedno s mladima dolazimo do mnogo efektnijih poruka i načina da ih saopštimo. Sigurni smo da će kroz stihove i muziku poruke kampanje stići do još većeg broja roditelja, djece i mladih. Nadamo se da će ovaj primjer učešća mladih u medijskoj produkciji inspirisati crnogorske medije da zajedno s djecom i mladima prave programe za njih”, kazao je Kogali dodajući da je istraživanje pokazalo da svako drugo dijete i svaki drugi roditelj u Crnoj Gori podržava ovu ideju.

Direktor Agencije za elektronske medije Crne Gore Abaz Beli Džafić podsjetio je da u Crnoj Gori dijete uzrasta 12‒17 godina u prosjeku provede oko osam sati dnevno ispred raznih ekrana.

„Stoga su stihovi pjesme – Tehnologija je lijepa, ali svojeglava stvar, dobar je sluga, ali zao gospodar – poziv za sve roditelje i djecu da ograniče vrijeme ispred ekrana, kao i da biraju šta gledaju, slušaju i čitaju i da o tome razgovaraju i kritički analiziraju sve medijske poruke“, poručuje Džafić.

U refrenu pjesme koju su snimili mladi reporteri s Pušićem poručuju: “Tuđu glupost nećemo, svoju pamet ne damo, birajmo šta guglamo, birajmo šta gledamo!“.

Kampanju medijske pismenosti Birajmo šta gledamo je, uz podršku UNICEF-a, Agencija za elektronske medije Crne Gore pokrenula sa ciljem podsticanja razvoja medijske pismenosti djece i roditelja, kao i jačanja kapaciteta medija da prave kvalitetne medijske sadržaje s djecom i mladima i da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply